Connect with us

#viral

“Melayu Babi & Miskin” – Lelaki Cina Mengamuk Menjerit Di Kaunter Tak Sabar Nak Bayar

Malaysia terdiri daripada masyarakat berbilang kaum terutamanya Melayu, Cina, India dan yang uniknya mereka dapat hidup dalam keadaan yang harmoni.

Tetapi bukan semua memiliki sifat patriotisme dan perpaduan kaum. Pasti ada segelintir pihak yang berfikiran sebaliknya.

Baru-baru ini, seorang pengguna laman sosial Twitter kongsikan sebuah video dimana seorang lelaki berbangsa Cina bertindak mengamuk dan menjerit di kaunter bayaran sebuah pasar.

Dikatakan, tindakannya itu mengundang kemarahan orang ramai dan menjadi tular di seluruh media sosial.

Ini adalah ciapan dari seorang pengguna Twitter iaitu @yongxingg_;

“Cina ni mengamuk sebab dia marah aku dengan kakak aku beli barang dapur banyak. Kaunter ni bukan line express, barang dia 2 mineral besar tu ja and then nak bising maki siap cakap melayu babi miskin bagai.

“Aku panggil security guard pon slow, benda hang nk laju pergi kaunter lain. Benda jadi suddenly tau, tiba tiba ja. nasib baik ada abang baju biru tu. Orang lain tak tolong panggilkan guard pon. Aku seriau dia angkat tangan kat kak aku ja. Nasib kak aku jenis penyabaq, kalau aku dah balun dah 😂

“Actually dia dh start lama maki dah, tapi aku record lambat sebab tengah bertekak masa tu hahahaha, but still benda kalau hang urgent nak bayaq boleh ja cakap kat kami. Bagi ja aih bayaq dlu, bukannya kami selfish sangat. ini kalau dari awal bahasa memang tak sedap, risau makan kaki satgi

“Kalau pi tesco nampak dia lagi, eyy memang aku tibai pakai rotan satgi haa. Baru ada otak pergi beratur kat kaunter express tu. Dah besaq panjang pon tak reti baca signboard kt kaunter. Cibai yang mana tanya kenapa tak record dari awal, ni nak bagitau.

“Aku ni perempuan, aku risau time record sensorg sebelum abang baju biru tu defend, dia attack aku. Sebab ada abang baju biru tu defend, aku berani record, kalau dia attack masa takde org defend?

“Jangan la samakan cina lain dengan dia ni. Cina lain okay je tau 🥺 dia ja tak rilek, jangan sebab sorang cina semua cina korang cakap perangai sama 🥺“

Kita sebagai masyarakat yang terdiri dari berbilang kaum, kita HARUS menghormati kaum, sensitiviti dan agama masing-masing. Janganlah sebabkan hanya mahu membeli air mineral, kita berkelakuan seperti orang yang tidak bertamadun.

Sama-sama kita menjaga keharmonian dalam masyarakat Malaysia.

Sumber: jirancakap.com

Continue Reading
6 Comments

6 Comments

  1. Mogana

    Ogos 4, 2020 at 1:02 pm

    Tolong la, jgn hancurkan negara yang aman ini. Pls give and take. Kita sama kita.

  2. Budak sekolah

    Ogos 4, 2020 at 3:35 pm

    Sebenarnya…Bukanla semua cina macam tu…tapi uncle ini tak tau la kenapa X sabar nak tunggu suddenly dia cakap👎…..😂ape ni macam perangai budak² kecil dah besar lagi Masih mau gaduh untuk baris…bukan sekadar Malaysia je ade maki main lain… Di Singapore jugak pernah jadi…masa Di sekolah Kita semua belajar moral Dan Bahasa melayu..bukan la Yang X tau moral…dalamnya Kita boleh lihat pelbagai etika untuk menghormati orang lain….sekarang masalah covid-19…bukankah Kita perlu bersatu Dan mematuhi peraturan S.O.P

  3. zaidi

    Ogos 4, 2020 at 3:49 pm

    aku x penah lg la post komen maki org tp kali ni geram plak..mmg bodoh nk mampos..dh mmg ada kaunter express g la sane buat ape ko mnyibuk di sini ( terkeluar plak dialog filem ibu mertuaku🤪) pastu nk salahkn org sbb eli byk brg🤦‍♂️pompn dia berani la cuba laki yg dia sound tu mmg mkn kasut la jwbnye. nk carut b*** kang kata rasis plak so maki natang beruk je la..

  4. Thachain

    Ogos 4, 2020 at 5:15 pm

    Sepatutnya awak masa tu juga dah lawan balik. Nak tengok setakat mana kurang ajar dia. Yang satu lagi aku heran, nampak yg lain tu muka mcam melayu, takkan bukan melayu kot? Sampai cina tu angkat bangsa awak boleh dengar saja, mcam tak rass je.

  5. Chua soi lek

    Ogos 5, 2020 at 3:12 pm

    Boleh buat laporan Polis,merusuh di tempat awam.

  6. Tanpa Nama

    Ogos 6, 2020 at 2:08 pm

    malas nak gaduh.biarla dia gila seorang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Trending

    Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya