Connect with us

#news

Ment3ri Kewang4n, Tengku Z4frul dapat pengiktiraf4n Bank Dunia

Menurut Dr. Richard, Malaysia mempunyai kelebihan berbanding negara lain dalam mengharungi impak neg4tif penularan C0VID-19 yang mencetuskan kejutan ekonomi global yang telah memberikan kesan buruk kepada hampir semua industri ekonomi di seluruh dunia.

Beliau berkata, Malaysia mempunyai struktur ekon0mi yang pelbagai, rekod pengurusan ekonomi makro yang mantap, pasaran modal domestik yang mendalam, institusi kewang4n yang utuh dan pengalaman tinggi dalam menangani krisis ekonomi.

Beliau berkata, seperti kebanyakan negara, Malaysi4 juga berdepan prospek penguncupan ekonomi, dan sebagai usaha tindakbalas, kerajaan membuat pelarasan tepat pada masanya terhadap dasar fiskal dan m0netari ekonomi negara.

“Suntikan langsung fiskal adalah RM35 bili0n (kira-kira 2.3 peratus daripada KDNK) dan keutamaan lebih ke arah pemindahan langsung (bantu4n) kepada raky4t,” katanya.

Prinsip yang diamalkan ‘No one will be left behind’ juga merupakan satu langkah yang efektif kerana golong4n yang paling teruk terjejas akib4t wab4k C0vid-19 ialah golongan miskin yang tidak mempunyai simpanan dalam bank dan insuran perlindungan.

“Berbeza dengan sesetengah negara yang terlalu f0kus mengutamakan bantuan kepada industri-industri besar dalam negara, sistem bantuan yang lebih adil dan menyeluruh kepada setiap status ekonomi seperti yang diamalkan Malaysi4 adalah lebih efektif dalam menangani krisis ekonomi akibat wab4k ini”

Ment3ri Kewang4n, Tengku Z4frul dapat pengiktiraf4n Bank Dunia

Dr. Richard juga memuji Menteri Kewang4n Tengku Zafrul kerana membuat tindakan yang sangat bijak dengan pelan ekonomi yang menyeluruh dan meliputi jangka masa panjang dalam menghadapi kes4n ekonomi C0vid-19.

Berikut merupakan bi0data Tengku Zafrul

Ment3ri Kewang4n, Tengku Z4frul dapat pengiktiraf4n Bank Dunia

Ini pula bi0data bekas Menteri Kewang4n di bawah Keraja4n PH, pandai-pandailah pembaca bandingkan ye.

Ment3ri Kewang4n, Tengku Z4frul dapat pengiktiraf4n Bank Dunia

Rakyat Malaysi4 perlu bersyukur kerana kita mempunyai Menteri Kewang4n yang dihormati di seluruh dunia kerana kehebatan beliau dalam bidang ekonomi.

Continue Reading

Trending