Ada orang ᴍᴇɴɢʜᴇɴᴛᴀᴍ anak dalam kandungan (isteri) Maryam seperti sekian, sekian….- Ryzal Duriankimchi

Ada orang ᴍᴇɴɢʜᴇɴᴛᴀᴍ anak dalam kandungan (isteri) Maryam seperti sekian, sekian….- Ryzal Duriankimchi

Sejak semalam hangat diperkatakan mengenai personaliti media sosial yang terkenal, Ryzal Duriankimci atau Ryzal Ibrahim mencetuskan k0ntroversi apabila ᴍᴇᴍᴘᴇʀsᴇɴᴅᴀᴋᴀɴ pakaian tradisional kaum ɪʙᴀɴ.

Menerusi satu video tular, Ryzal menyamakan pakaian tradisional yang dipakai isterinya, Maryam seperti alas TV dan kain buruk mengundang ᴋᴇᴍᴀʀᴀʜᴀɴ netizen.

Ada orang ᴍᴇɴɢʜᴇɴᴛᴀᴍ anak dalam kandungan (isteri) Maryam seperti sekian, sekian….- Ryzal Duriankimchi

Membuat permohonan maaf secara terbuka, Ryzal akui sedih apabila anaknya yang belum lahir turut terkena tempias apabila ᴅɪʜᴇɴᴛᴀᴍ dan ᴅɪᴄᴀᴄɪ.

“Ada orang ᴍᴇɴɢʜᴇɴᴛᴀᴍ anak dalam kandungan (isteri) Maryam seperti sekian, sekian…. Kami sedih sebab netizen ᴍᴇɴɢʜᴇɴᴛᴀᴍ anak yang belum lahir, belum melihat dunia lagi dah kena ᴄᴀᴄɪ ʜᴀᴍᴜɴ dengan masyarakat,” katanya.

Ada orang ᴍᴇɴɢʜᴇɴᴛᴀᴍ anak dalam kandungan (isteri) Maryam seperti sekian, sekian….- Ryzal Duriankimchi

Bagaimanapun, Rizal berkata dia tidak menyalahkan sesiapa sebaliknya mengakui silapnya yang tidak sᴇɴsɪᴛɪғ. Ryzal juga berharap netizen tidak menyalahkan Maryam di atas apa yang berlaku.

“Ryzal cuma berharap, selepas ni, tiada lagi isu berlanjutan berkaitan dengan apa yang berlaku. Maryam tak ada kaitan. Dia tak faham apa yang berlaku,” katanya.

Ada orang ᴍᴇɴɢʜᴇɴᴛᴀᴍ anak dalam kandungan (isteri) Maryam seperti sekian, sekian….- Ryzal Duriankimchi

Terdahulu, Ryzal tampil memohon maaf serta menjelaskan dia tiada niat untuk ᴍᴇɴɢʜɪɴᴀ, sebaliknya hanya bergurau.

Sumber :Rotikaya

NGO Dayak gesa SKMM siasat video Ryzal Duriankimchi hina pakaian tradisi Iban

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) digesa menjalankan siasatan ke atas pemilik akaun Facebook DurianKimchi dan Instagram ryzalibrahim atau Nik Muhammad Ryzal Ibrahim yang menghina serta mempersendakan pakaian tradisi kaum Iban, Ngepan Iban.

Presiden TRADA, Joseph Ninting Janting berkata, tindakan setimpal perlu diambil ke atas Ryzal Ibrahim memandangkan kenyataannya itu mampu mengganggu gugat keharmonian masyarakat majmuk di negara ini.

“Ini bukan kali pertama artis tempatan, influencer, menghina masyarakat Dayak secara terang-terangan di media sosial dengan sesuka hati mengatakan masyarakat Dayak khususnya bangsa Iban masih tinggal di atas pokok.

“Jika hal ini tidak dibendung dan tiada tindakan dikenakan kepada individu terlibat, masyarakat akan menganggap bahawa gurauan seperti itu adalah satu kebiasaan seterusnya mampu mengugat keharmonian masyarakat majmuk di negara ini.

“Dia perlu membuat permohonan maaf secara terbuka,’’ katanya dalam kenyatan pada Khamis.

Tambah kenyataan itu, permohonan maaf oleh Ryzal di media sosial ia juga langsung tidak menunjukkan kekesalan dengan apa yang berlaku.

“Dia langsung tidak menunjukkan kekesalan dengan apa yang berlaku dan nampaknya dia tidak tahu langsung tentang budaya masyarakat majmuk yang ada di Malaysia.

”Yang dia lebih risaukan ialah kehilangan follower dan perniagaannya,” tambahnya.

Selain itu, video yang berdurasi hampir satu minit itu turut mengundang kecaman netizen terutama di laman Twitter.

Bagi seorang pengguna lama Twitter, @zizie_lia, menyifatkan permohonan maaf yang dibuat Ryzal tidak mudah untuk diterima.

“Tidak semudah itu kau lafazkan kata maaf,” katanya.

Sementara bagi pengguna @juenzkica, adalah penting untuk hormat-menghormati budaya masyarakat lain walaupun apa jua status anda.

“Tolong respect culture orang, kalau nak famous pun make sure kau tahu asal usul culture orang baru kau buka mulut.

‘’Bukan nak backup Sarawak sebab aku Sabah, cuma kami saling hormat culture antara satu sama lain,” ujarnya.

Manakala bagi @Hurifaraaira, dia memuji budi bahasa yang tinggi dipamerkan isteri Ryzal yang lebih menghormati budaya tradisi itu.

“The fact that Maryam pandai hormat our culture than her husband himself who is Malaysian. I stan kimchi only not durian,” ujarnya.

Menerusi rakaman di Instastorynya pada Rabu, Ryzal mempersendakan busana tradisi tersebut dengan melabelkan beberapa bahagian utama persalinan itu sebagai kain meja, alas TV, kain buruk dan banyak lagi.

Ketika kejadian, isterinya seorang wanita warga Korea Selatan, Maryam You Narae, sedang mengenakan busana tradisi itu ketika ditatarias.

Check Also

Ter0k Di k3cam, Imam Besar M4sjid Putra Sekali Lagi T4mpil Buat Vide0

PUTRAJAYA – Imam Masjid Putra, Ustaz Ikmal Zaidi Hashim memohon maaf kepada seluruh umat Islam …