Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin atau lebih dikenali sebagai Dr. MAZA berkata, kerajaan perlu mengenakan hukumän berät kepada pemandu mäbuk.

Mufti Perlis mahu hukuman matï ke atas pemandu mabuk yang menyebabkan kematïan

“Satu hukumän yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kecederaän apatah lagi kematïan anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya.” jelas beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau turut mencadangkan hukumän matï dikenakan terhadap pemandu mäbuk yang menyebabkan kematïan.

“Aräk ternyata telah memusnäh banyak nyawä dan harta. Pemandu mäbuk yang menyebabkan kematïan anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hukumän matï atau penjarä seumur hidup serta sebät.”

“Tiada alasan untuk meringankan hukumän. Jika dibiarkan, nyawä insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dirägut oleh ‘kaki mäbuk’.”

Semalam, seorang anggota polis yang bertugas di sekatän jalan raya di lebuhraya LEKAS maüt setelah dilanggär oleh sebuah kereta disyaki dipandu oleh pemandu di bawah pengäruh alk0hol.

Mufti Perlis mahu hukuman matï ke atas pemandu mabuk yang menyebabkan kematïan

Dalam kejadian jam 3 pagi tadi, mangsä, Koperal Safwan Muhammad Ismail yang juga anggota polis Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang maüt di tempat kejadian.

Ins1den pemandu mäbuk menyebabkan kemalangän pada musim PKP ini meningkat kepada 5 kes, dan ini merupakan kes pertama yang meragüt nyawä anggota barisan hadapan.

Ketua Polis Negara dalam satu kenyataan hari ini mahu hukumän maksimum dikenakan terhadap pemandu mäbuk yang menyebabkan kematïan anggota beliau.

“Tindäkan undang-undang akan diambil terhadap pemandu berkenaan. Saya berharap, dia akan dikenakan hukumän maksimum atas perbuatannya sebagai pengajaran supaya tidak berulang lagi.“ kata beliau lagi.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."