Setiap makhluk berny4wa yang hidup di dunia ini termasuk manusia semestinya mengaIami kem4tian. Bahkan, tiada siapa pun yang mampu meIarikan diri daripada merasai kem4tian yang sudah ditentukan oleh Allah SWT.

Di Facebook, Skuad Pengurusan Jen4zah (SPJ) Malaysia, berkongsi pengalaman menyempurnakan jen4zah seorang warga emas yang sepertinya sudah tahu akan kedatangan ajaInya.

Kerana kau memuliakan keluargamu, maka Allah memuliakan pengakhiranmu. #Kem4tianYangMenginsafkan 24 November, Alhamdulillah, malam ini kami Skuad SPJM selesai menyempurnakan 1 seruan fardhu kifayah di H0spital Serdang. Allahyarham Mohd Ibrahim Bin Othman merupakan seorang pemandu lori, oleh kerana terkesan dengan wa-bak fitn4h akhir zaman iaitu covid19, arw4h hiIang pekerjaannya dan dia mengambil keputusan untuk berhenti dan menjaga keluarganya.

Budi pekerti mulia yang dilakukan oleh arwah telah menyenangkan hati pelbagai pihak terutamanya ahli keluarganya sendiri. Diceritakan oleh adik iparnya, Allayrham merupakan seorang yang sangat ringan tulang bila diminta untuk membantu orang lain. Allahyrham men!nggal dunia pada usia 51 tahun. Merupakan abang sulung lelaki daripada 12 orang adik beradik dan masih bujang. Segala pekerjaan seperti mengemas rumah, bertukang dan berkebun adalah pekerjaan yang tidak disuruh melainkan dengan rasa tanggungjawab Allahyrham jalankan.

Allahyrham re-bah setelah mencuci tandas rumah selama 4hari berturut turut. Kelakuan peIik arwh telah disedari oleh ahli keluarganya dan bila ditanya jawapnya “nanti ada orang ramai nak pakai” . Dikeluarkannya tilam oleh arwh dan letak di ruang tamu katanya nanti ada orang nak tidur sini. MasyAllah sepertinya sudah tahu akan kedatangan ajalnya.

Menurut Skuad Pengurusan Jenzah (SPJ), arwh Mohd Ibrahim seorang yang mempunyai budi pekerti mulia dan disenangi ramai pihak terutama ahli keluarganya. Meskipun usianya sudah mencecah 51 tahun, arwh sangat ringan tuIang dan sering membantu insan-insan yang memerlukan pertolongan. Tambah SPJ Malaysia, arwh men!nggal dunia semasa mencuci tandas rumah selama empat hari berturut-turut.

Hujan pun mengiringi kami dari awal kami menguruskan jenzah sampailah ke rumah arwh di tanjung karang, kuala selangor. Kami yang telah diberi amanah untuk menguruskan jen4zah ini pun merasa takjub akan ja-sadnya seperti seorang yang sedang tidur, tersangat lembut walaupun sudah beberapa jam menghembuskan nafas terakhirnya. Ketika proses mandi dan ka-fan pun bukan dalam j4ngka masa panjang, amat mudah.

Suka untuk aku memetik potongan hadis diriwayatkan oleh At-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ibnu Hibban, Rasulullah SAW berkata, yang terbaik di antara kalian adalah yang terbaik terhadap keluarga. Marilah kita mengambil ibroh atau pengajaran daripada kisah diatas ini sementara masih ada sisa saki baki ha-yat. Semoga syurga buatmu wahai anak soleh.

Di akhir perkongsian tersebut, SPJ Malaysia turut memberitahu bahawa mereka berasa takjub melihat ja-sad arwh meskipun sudah beberapa jam arwh men!nggal dunia. Di samping itu, proses mandi dan ka-fan jen4zah arwh juga tidak mengambil jangka masa yang lama.

Sumber: Skuad Pengurusan Jen4zah

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."