Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

PELAKON veteran Abu Bakar Juah mennggal dunia kira-kira pukul 6.35 petang Sabtu akibat k4nser hati di kediamannya yang terletak di Alam Damai, Cheras.

Pelakon Den Wahab yang menetap di kawasan perumahan yang sama memberitahu Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di hadapan isteri dan anak-anaknya.

Pelakon Veteran Abu Bakar Juah Sah Meninggl Dunia, Ini kata2 sebak Didie Alias

“Abu Bakar baru sahaja mennggal dunia kira-kira pukul 6.35 petang tadi di rumahnya. Dia menghembuskan nafas terakhir disamping isteri dan anak-anaknya.

Pelakon Veteran Abu Bakar Juah Sah Meninggl Dunia, Ini kata2 sebak Didie Alias

Kali terakhir Den Wahab (empat dari kanan) menziarahi arwh Abu Bakar pada Selasa lalu.

“Pada mulanya, saya dapat info mengenai arwh mennggal menerusi jawatankuasa masjid di taman perumahan kami.

“Walaupun dah disahkan tapi saya tetap nak dapatkan pengesahan daripada anaknya,” kata Den Wahab kepada mStar.

Dalam pada itu, anak kedua kepada Abu Bakar iaitu Zarith Abu Bakar berkata, Allahyarham akan disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Alam Damai pada pukul 10 pagi, Ahad.

Sebelum ini, Abu Bakar yang kini berusia 72 tahun disahkan penghidap knser usus pada 2016 dan menjalani 12 pusingan kimoterapi. Masa hari saya menziarahi arwh Abu Bakar, dia memang sudah dalam keadaan tenat dan tak mampu untuk bercakap. DEN WAHAB PELAKON

Dalam pada itu, Den berkata dia ada menziarahi Abu Bakar pada Selasa lalu yang ketika itu arwh dalam keadaan tenat dan pada hari yang sama juga melawat Allahyarham pengarah Yusof Kelana yang mennggal dunia pada pagi, Sabtu.

“Rumah kami memang sangat dekat, jadi saya ada menziarahinya pada Selasa lalu. Kebetulan hari yang sama juga, saya ada ziarah arwh Yusof Kelana.

“Masa hari saya menziarahi arwh Abu Bakar, dia memang sudah dalam keadaan tenat dan tak mampu untuk bercakap.

“Tapi masa itu, dia tenung saya sedalam-dalam dan genggam tangan saya erat,” ujarnya.

Pelakon Veteran Abu Bakar Juah Sah Meninggl Dunia, Ini kata2 sebak Didie Alias

Allahyarham Abu Bakar terkenal dengan watak jahat dan antara filem lakonannya iaitu Senjakala, Rempit Sampai Ke Langit serta Dukun.

Abu Bakar pernah menjawat jawatan sebagai Pengarah Kanan Penjara di Penjara Taiping sebelum mula bersara pada 2005.

Arwh mendirikan rumah tangga dengan Rusidah Mohd Yassin sejak 1980 dan dikurniakan empat cahaya mata serta seorang cucu.

Pelakon Veteran Abu Bakar Juah Sah Meninggl Dunia, Ini kata2 sebak Didie Alias

Pelakon Veteran Abu Bakar Juah Sah Meninggl Dunia, Ini kata2 sebak Didie Alias

Pelakon Didie Alias juga memuat naik foto dan mengucapkan salam takziah buat arwh Abu Bakar. Didie meluahkan rasa rindu kepada pelakon tersebut dan mendoakan kesejahteraan ke atas Allahyarham Abu Bakar Juah, seorang seniman negara.

Sumber: BH Online, Didie Alias

Kenali arwh Abu Bakar Juah

Pelakon Veteran Abu Bakar Juah Sah Meninggl Dunia, Ini kata2 sebak Didie Alias

SEBELUM ini kita sering melihat wajah Abu Bakar Juah, 59, di kaca televisyen melakonkan watak antagonis. Sekarang ini, wajah yang cukup dibenci suatu ketika dulu sewaktu melakonkan watak Agus dalam drama Pak Tua sekitar 1980-an adalah seorang usahawan yang berjaya.

Menurut Abu Bakar, sebelum bersara daripada Jabatan Penjara Taiping sebagai Pengarah Kanan Penjara pada tahun 2005, dia bercadang untuk menternak lembu dan ayam di kampung halaman di Kati, Kuala Kangsar, Perak.

Namun hasratnya untuk menjadi peladang tidak kesampaian. Atas galakan isteri, Rusidah Mohd. Yassin, 50, dia memohon lesen untuk membuka syarikat perkhidmatan kawalan keselamatan.

Berdasarkan latar belakangnya yang telah 34 tahun berkhidmat dengan Jabatan Penjara Malaysia, permohonannya diluluskan.

“Alhamdulillah, permohonan saya untuk membuka syarikat perkhidmatan kawalan keselamatan mendapat kelulusan. Selalunya hanya tentera atau polis bersara sahaja yang menjalankan perniagaan sebegini.

“Selain daripada faktor kewangan, mungkin mereka tengok latar belakang saya yang pernah menjalani kursus pencegah jenayah selama tiga bulan di Jepun pada tahun 1996,” katanya yang bermula sebagai warden penjara pada tahun 1969 di Pulau Pinang

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."