Polis dedah Siapa Dia Sebenarnya

Wabak pandemik inï bukan sahaja telah menjejaskan penduduk di Malaysia, malah virus inï telah menular di serata dunia.

Langkah berkurung dan berkuarantin juga telah dilaksanakan demi memastikan rantaian wabak COVID-19 inï dapat diputuskan secepat mungkin.

Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia sudah bermula berkuat kuasa sejak 18 Mac 2020. Segala aktiviti masyarakat di seluruh negara seakan-akan digantung buat sementara waktu.

Orang ramai mula berkuarantin dan dilarang untuk keluar rumah sesuka hati.

Pelancong asing terkandas kelaparan

Di Facebook, seorang pengguna laman itü berkongsikan kisah yang terjadi di area berdekatan dengan MacDonald’s Temerloh.

Seorang pelancong asing dilihat sedang duduk menyandar di bangunan makanan segera itü sambil memeng papan kecil ditangan.

Papan kecil tersebut tertulis dan menyatakan bahawa dia tidak boleh pulang ke rumah dan kehabisan wang ringgit.

Dia juga berharap orang tempatan dapat membantunya dengan menghulurkan sedikit makanan buat dirinya.

Tolong bagi makan & hantar kat kedutaan

Sudah tentunya, perkara seperti inï sememangnya bakal berlaku. Malah, orang awam juga berpendapat bahawa dia mungkin tidak dapat balik ke negara kerana arahan PKP dan kehabisan wang sepanjang menetap di sini.

Pelancong Äsing Terkandäs Tiada Wang Rayu Minta Hulur Makanan, P0lis Dedah Siapa Dia Sebenarnya

Harap pihak polis dapat bantu

Pelancong Äsing Terkandäs Tiada Wang Rayu Minta Hulur Makanan, P0lis Dedah Siapa Dia Sebenarnya

Ramai juga pelancong terkandas

Pelancong Äsing Terkandäs Tiada Wang Rayu Minta Hulur Makanan, P0lis Dedah Siapa Dia Sebenarnya

Kalau nampak orang macam ni bantulah…

Pelancong Äsing Terkandäs Tiada Wang Rayu Minta Hulur Makanan, P0lis Dedah Siapa Dia Sebenarnya

Namun berita terbaru hari ini, kisah tersebut telah mendapat pehatian pihak polis Temerloh yang pergi mencari lelaki terbabit.

Pihak polis turut mendedahkan siapa identiti lelaki ‘mat saleh’ itu.

Polis dedahkan identiti lelaki itu

Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Mohd Yusri Othman berkata, lelaki berusia 42 tahun itü yang berasal dari Moscow, Rusia ditemui berlegar-legar di hadapan Pasaraya TMJ Temerloh kira-kira jam 4.30 petang semalam.

Lelaki itü adalah seorang jurutera kargo dari Rusia dan diselamatkan oleh polis Temerloh selepas dia ditemukan berkeliaran sambil mengadu memerlukan makanan di hadapan sebuah restoran makanan segera di sini, hari ini.

Menurutnya, hasil siasatan awal mendapati lelaki tersebut telah memasuki negara inï melalui sempadan Thailand-Malaysia (Bukit Kayu Hitam) pada 17 Mac lalu.

” Jurutera tersebut merupakan seorang backpackers yang datang ke negara inï dengan tujuan melancong. Ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada 18 Mac lalu, dia berada di Kuantan.

” Kemudian dia berusaha untuk pulang ke Rusia namun tiket penerbangannya dibatalkan dan telah gagal menghubungi dua rakannya,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Dipercayai menumpang sebuah lori, warga Rusia itü kemudiannya telah diturunkan di Temerloh oleh sebuah lori yang sedang dalam perjalanan menuju ke Kuala Lumpur semalam, sebelum pihak polis menemuinya hari inï di bandar tersebut.

Gambar lelaki itü yang memegang potongan kotak yang tertulis “I can’t go home and have no money. I need a food (Saya tidak boleh pulang dan tiada duit (saya lapar) di hadapan sebuah restoran segera di bandar itü kemudian tular.

Gambar berkenaan dimuatnaik di Facebook oleh seorang pemilik akaun media sosial lalu menarik perhatian netizen.

Pelancong Äsing Terkandäs Tiada Wang Rayu Minta Hulur Makanan, P0lis Dedah Siapa Dia Sebenarnya

Turut dibawa ke klinik untuk ujian saringan

Sementara itu, Mohd Yusri memberitahu, lelaki tersebut kemudian dibawa ke Klinik Kesihatan Tanjung Lalang untuk menjalani saringan kesihatan berhubung koronavirus (COVlD-I9) dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah(IPD) Temerloh untuk tindakan lanjut.

“Pihak kedutaan Rusia telah dihubungi dan kini pihak polis sedang berusaha menguruskan penghantaran lelaki itü kepada pihak kedutaan di Kuala Lumpur sebelum dihantar pulang ke negara asal,” katanya.

Dalam pada itü , netizen mencadangkan agar lelaki itü dibawa ke balai polis seterusnya ke pihak kedutaan agar dia dapat dihantar pulang ke negara asalnya.

Rata-rata mereka juga meluahkan rasa kasihan melihat lelaki itü duduk seorang diri berkemungkian sedang menahan lapar.

Sementara itü seorang pekerja restoran berkenaan berkata, inï adalah kali pertama dia melihat kelibat lelaki berkenaan di hadapan restoran itu.

“Sebelum inï kami tidak pernah nampak, tapi sekarang dia sudah tiada dan sudah berjalan pergi,” katanya.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."