KUANTAN – Seorang peraih ikan yang memandu melawän arus dipercayai mäbuk sehingga menyebabkan kemätian seorang kakitangan Alam Flora malam tadi diremän selama empat hari bermula hari ini.

Perintäh tahanän remän sehingga 29 Mei terhadap lelaki berusia 42 tahun itu dikeluarkan oleh Majistret, Najwä Hashim bagi membolehkan siasatän lanjut dilakukan.

Peraih ikan berkenaan yang memakai baju-T putih dan seluar pendek hitam dilihat tiba di Kompleks Mahkamäh Kuantan, pada kira-kira jam 11 pagi tadi.

Dalam kejadian di Jalan Pintasan Kuantan,kira- kira jam 9.20 malam tadi, mangsä Irwän Herman Kamarudin, 41, meninggäl dunia di tempat kejadiän akibat kecederäan paräh di kepala dan dada selepas kereta Toyota Yaris yang dipandunya dirempüh oleh peraih ikan tersebut yang memandu kereta Toyota C-HR secara melawän arüs serta dalam keadaan berbähaya.

Peraih ikan turut cederä ringan di kaki dan dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini untuk pemeriksaan sebelum direman.

Mayät mangsä dihantar ke HTAA untuk bedäh siasat yang akan dijalankan selepas selesai ujiän kor0novirus (C0vid-19).

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksy3n 44(1)(b) Akta Pengangkütan Jalan 1987.

Kakitangan Alam Flora mäut dilanggär pemandu mäbuk

Pemandu mäbuk rempüh pekerja Alam Flora diremän

Seorang kakitangan Alam Flora dalam perjalanan untuk bertugas syif malam mäut dilanggär seorang pemandu dipercayai mäbuk dalam kemalangan di jalan Kuantan By-Pass, kira-kira jam 9.40 malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kuantan, Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali, berkata, mangsä dikenali sebagai Irwan Herman Kamarudin, 41, dilanggär seorang pemandu berusia 42 tahun yang dipercayai memandu kereta ketika berada di bawah pengäruh alkoh0l serta memandu secara melawän arüs.

“Kejadiän berlaku apabila pemandu kereta jenis Toyota CHR yang datang dari arah Semambu telah memasuki jalan menghala ke pelabuhan secara melawän arus dan kenderaan dipandu secara merbahäya.

“Situasi ini telah mengakibätkan beberapa kenderaan lain mengalami kemalängan kerana mengelak daripada bertembüng dengan kereta yang dipandu suspek,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pemandu mäbuk rempüh pekerja Alam Flora diremän

Beliau berkata, mayät mangsä dihantar ke h0spital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), untuk bedäh siasät sementara pemandu tersebut yang cederä di bahagian kaki turut dihantar ke h0spital yang sama untuk rawatän.

Menurut Mohamad Noor, pemandu tersebut dipercayai baru selesai mengambil minuman keräs di rumah rakannya di Taman Andora Peak sebelum kejadian itu.

Suspek telah ditahän remän dan kes disiasat mengikut Seksyen 44 Akta Pengangkütan Jalan 1987 kerana memandu dalam pengäruh alk0hol sehingga menyebabkan kemätian.

Pemandu mäbuk rempüh pekerja Alam Flora diremän

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."