Connect with us

#viral

Rakyat Malaysia Ber4ng, Selamba Budak R0hingya Mengemiss Atas Jalur Gemilang

Malaysia merupakan negara yang terdiri daripada berbilang bangsa, kaum, adat, agama dan kebudayaan. Rakyat negara ini juga sudah hidup dalam keadaan aman harmoni tanpa ada peperangan.

Namun, terdapat beberapa isu yang tidak disyorkan untuk diangkat kepada umum supaya tidak berlaku persengketaan antara kaum, tidak menimbulkan sensitiviti sesama bangsa. Contohnya, hak keistimewaan, bendera Jalur Gemilang, bahasa, dan lain-lain yang berkait dengan kedaulatan negara ini.

Seperti yang kita tahu, setiap tahun pada bulan Ogos merupakan bulan kemerdekaan bagi Malaysia. Tanggal 31 Ogos adalah tanggal dimana Malaysia bebas dari jajahan kuasa-kuasa besar.

Oleh itu, seluruh rakyat Malaysia akan menyambut hari yang bersejarah itu pada setiap tahun dengan mengibarkan Jalur Gemilang, memasang bendera di tempat yang boleh diletak seperti di rumah mahupun di kenderaan.

“Bendera Malaysia dibuat duduk & letak selipar…”

Namun, pada hari ini berlaku suatu kejadian yang telah tular di seluruh platform media sosial dimana seorang budak yang difahamkan warga puak Rohingya, ‘terkantoi‘ oleh seorang rakyat warganegara sedang duduk di kawasan umum beralaskan bendera Malaysia.

Hal itu sudah pasti mengundang kemarahan rakyat Malaysia di media sosial kerana tindakan budak Rohingya itu tidak sepatutnya dilakukan terutamanya orang luar, yang tiada warganegara.

Rakyat Malaysia Ber4ng, Selamba Budak R0hingya Mengemiss Atas Jalur Gemilang

Rakyat Malaysia Ber4ng, Selamba Budak R0hingya Mengemiss Atas Jalur Gemilang

Umpama satu penghinaan pada negara!

Tanpa membazirkan masa, budak kecil berwarga Rohingya itu menerima kecaman hebat dari rakyat Malaysia menerusi media sosial.

Tetapi ada juga segelintir pihak yang bersangka baik mengatakan bahawa mungkin budak kecil itu tidak tahu apa-apa berkaitan dengan bendera itu.

Rata-rata warganet melemparkan komen berbentuk marah, negatif terhadap budak kecil itu kerana perbuatan budak kecil itu seperti menghina bendera Malaysia.

Tapi, walau apapun situasi yang dihadapi, bendera Malaysia atau Jalur Gemilang tidak sepatutnya diperlakukan sebegitu kerana ia adalah lambang kedaultan negara dan disitu terletaknya maruah seluruh rakyat di Malaysia.

Trending