‘Apa SaIahnya Bagi RM1 Sahaja’ – Ameng Mengaku Kini Terdesak Cari Pendapatan, Berniaga Apa Pun Tak Jadi

” Memang saya terdesak. Kemudian, kita pula tak boleh buat apa-apa,”.

Itu kata penyanyi Ameng Spring mengulas kewajarannya untuk menyanyi secara langsung menerusi Facebook Artis Voice Of Legend (AVOL) yang menetapkan sumbangan hanya RM1 daripada peminat.

Menurut Ameng, bukan setakat terdesak mencari wang, tetapi banyak faktor membuatkan dia setuju menerima tawaran itu.

” Seperti yang saya katakan, pertamanya saya terdesak. Keduanya, saya duduk rumah pun tak buat apa-apa.

” Saya dah cuba berniaga macam-macam, tapi tak menjadi. Cuba buat itu dan ini pun, tapi tak ada juga orang nak beli. Apabila penyanyi Fredo tampil dengan idea ini, ia sesuatu yang baik.

Dia tawarkan peluang ini dan saya terima kerana kami sering buat show bersama,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, saluran AVOL adalah idea Fredo bersama Jatt dan Hasnol serta sudah dimulakan sejak 2 Jun lalu.

” Bila dah berjalan dan dapat kutipan yang baik, mereka terfikir nak pelbagaikan artis kerana program bersiaran secara langsung setiap hari, bermula jam 5 petang.

” Saya tampil menyanyi hari ini selama sejam setengah. Nyanyian saya, boleh ditonton di page AVOL tanpa had.

” Ada juga kapsul aktiviti dan berinteraksi dengan peminat. Kiranya program ini lebih kepada pengisian ketika sekatan pergerakan penuh (SPP),” katanya.

Ameng juga berkata, 14 hari SPP sebenarnya bukanlah satu tempoh yang singkat dan ia amat membosankan.

” Rasanya sama macam duduk dalam pnjara. Satu hari, macam rasa sebulan dan makin lama duduk rumah pun bosan juga.

” Dalam hal ini, duit jatuh nombor dua kerana ia hanya pengisian buat masa sekarang. Apapun, kita tahu dah habis SPP nanti suasana pasti akan rancak kembali.

” Kita dah pernah lalui situasi ini dalam fasa terdahulu. Lainlah PKP Bersyarat, saya tak kisah sangat kerana boleh juga keluar rumah,” katanya.

Apa salahnya bagi RM1 sahaja

Menurut Ameng lagi, RM1 untuk menonton hanya syarat dan sekiranya peminat menyumbang lebih dari itu, amat dialu-alukan.

” Sekiranya bagi lebih, lagi bagus. Yang penting, mereka (penonton) ikhlas.

” Kalau tak bagi pun tak kisah dan mereka tetap boleh tengok. Tapi, apa salahnya bagi RM1 sahaja. Apapun, saya percaya masyarakat kita bukan jenis yang berkira,” katanya.

Ameng sebelum gigih membuat review termasuk produk jeruk.

Ameng atau nama sebenarnya Wan Aminuddin bin Wan Ismail yang lebih dikenali sebagai Ameng Spring merupakan satu nama yang tidak asing lagi dalam industri muzik tanah air.

Beliau yang berasal dari Besut, Terengganu memulakan kariernya bersama Kumpulan Spring sebagai vokalis dan telah berkecimpung di dalam bidang nyanyian lebih daripada tiga puluh tahun.

Memiliki personaliti yang menarik serta suara yang cukup lunak, Ameng seringkali mendapat perhatian daripada para media serta peminat-peminat beliau.

Ameng pernah mendirikan rumahtangga dengan dramatis dan penerbit terkenal, Zaidah Awang atau dikenali dengan nama A. Aida pada tahun 1993.

Hasil perkahwinan tersebut, Ameng dan A. Aida dikurniakan dua orang anak perempuan bernama Wan Az Aleesa dan Wan Az Evanatassha.

Malangnya, perkahwinan mereka tidak kekal lama apabila bercerai 10 tahun kemudian. Mereka pernah bercerai dan rujuk sekali pada tahun 2001 sebelum kembali bercerai pada tahun 2004.

Ameng kemudiannya berkahwin buat kali kedua dengan pilihan hatinya, Sabariah Zakariah yang kini merupakan pengurusnya.

Mereka dikurniakan seorang anak lelaki bernama Wan Ammar Haikal dan perkahwinan mereka bertahan sehingga sekarang.

Sumber:hmetr0 dan wikipedia

Check Also

“InsyaAllah Bekalan Di Alam Kubur Daddy & Mommy” – Anaqi Mula Rajin Mengikuti Solat, Amar Baharin Berdoa Semoga Anak Menjadi Insan Soleh

Setiap ibu bapa sudah pasti ingin memberikan pendidikan terbaik untuk anak-anak dengan harapan si kecil …

Leave a Reply

Your email address will not be published.