Hamidah Wahab merupakan pelakon veteran waktu kegemilangannya sekitar tahun 90an dan masih diingat oleh orang ramai meskipun sudah beberapa tahun menghilangkan diri.

Pelakon Tanah Kubur ini menyatajan selagi masih bertenaga, beliau tidak akan berhenti melibatkan diri dalam dunia seni.

Walaupun sudah mencecah empat dekad bergelar anak seni, minat Hamidah terhadap dunia lakonan masih sama dan tidak pudar.

Berikut merupakan luahannya kepada BH Online:

” Kerjaya lakonan menjadi mata pencarian saya, selama ini. Tidak timbuI soal nak bersara atau sebaliknya, itu semua kerja Allah SWT. Selagi tak mendatangkan mud4rat dan meIanggar undang-undang, saya akan meneruskan minat dan kecintaan ini.

” Saya berlakon tak berhenti sejak zaman muda. Adakala, hanya sempat berehat seminggu dua, sudah kembali bekerja. Itulah yang menyeronokkan, saya melakukannya demi minat, bukan mengejar kesenangan. Apabila dapat panggilan wartawan, hati sangat seronok. Saya hanya mengenali wartawan generasi lama. Ada antaranya sudah bersara dan meninggI dvnia.

” Saya tak sangka masih mendapat perhatian wartawan generasi hari ini yang mahu membantu memberi pubIisiti,”

Pelakon veteran ini meluahkan kadang-kadang ada juga terlintas diminda untuk berhenti berlakon.

”Hakikatnya, tidak sesekali. Bagaimanapun, enam tahun juga saya menghiIangkan diri daripada radar dunia lakonan. Masa itu, rasa k3cewa dan dilupakan, tetapi itu biasalah. Saya enggan terus Iarut dengan perasaan tidak ketentuan. Saya percaya rezeki Allah sangat luas.

Dihubungi pengarah Along Kamaruddin

Sementara itu, Along Kamaluddin (juga dipanggil Along Kamaruddin) yang merupakan salah seorang pengarah filem tersohor di Malaysia, pernah menghubungi Hamidah Wahab untuk bertanyakan khabar dan keadaannya sekarang.

”Saya beroleh rezeki berlakon semula, tahun lalu. Pengarah, Along Kamaruddin antara yang bertanyakan sama ada saya masih berlakon atau tidak. Saya balas, tak pernah rasa nak berhenti berlakon lagi.

”Daripada situ, saya dapat berlakon dengannya. Lepas itu, penerbit dan pengarah mula memanggil saya semula. Pengarah seperti Shahrulezad Mohameddin, Rashid Sibir dan Michael Ang antara yang tak lupa menawarkan saya kerja lakonan,” katanya.

Hamidah mengatakan bahawa tidak lama lagi, beliau akan terlibat dalam lakonan drama bersiri Tanah Kvbur arahan Rashid. Dia juga akan melakonkan drama arahan Michael Ang, nanti.

”Saya tahu, jenama Tanah Kvbur dan saya cukup sinonim. Rashid tak melupakan saya. Insya-Allah, penggambaran akan bermula 9 Julai ini, manakala drama arahan Michael pula dijangka bermula 13 Julai,” katanya Hamidah.

Semoga wartawan masa kini dapat temuramah lagi ramai pelakon veteran.

Kebanyakkan mereka sudah tenggelam dengan kemunculan artis dan trend terkini.

Sumber: BH online

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."