Pendatang Asing tanpa Izin (PATI) dari R0hingya merupakan isu yang hangat pada era ini dan juga menjadi buah mulut di kalangan netizen di Malaysia.

Ia menjadi lebih ‘hangat’ apabila video yang viral berkenaan puak R0hingya ini bertindak membocorkan bot demi untuk menduduki di negara kita. Jumlah puak ini berkembang secara tidak langsungnya pesat dari semasa ke semasa.

Hal ini mengugat dan membimbangkan Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Beliau tidak mahu Malaysia menerima puak pelarian dari R0hingya lagi.

Beberapa jam yang lepas, Datuk Seri menyatakan luahannya menerusi akaun Facebooknya. Beliau menyatakan bahawa UNCHR perlu mencari negara ketiga untuk puak R0hingya.

Kunjung hormat oleh Mr Thomas Albrecht, wakil Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNHCR).

Kunjung hormat oleh Mr. Thomas Albrecht, wakil Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNHCR).Perbincangan kami khusus mengenai pelarian Rohingya di Malaysia.Saya maklumkan Malaysia tidak boleh menerima kehadiran pelarian Rohingya lagi.Saya meminta beliau mencari negara ketiga untuk menerima pelarian Rohingya di Malaysia. Saya juga meminta beliau menyediakan pelan jangka sederhana dan jangka panjang untuk selesaikan isu Rohingya di Malaysia.

Gepostet von Ismail Sabri Yaakob am Dienstag, 30. Juni 2020

 

“Kunjung hormat oleh Mr. Thomas Albrecht, wakil Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNCHR).

Perbincangan kami khusus mengenai pelarian R0hingya di Malaysia.”

“Saya maklumkan Malaysia tidak boleh menerima kehadiran pelarian Rohingya lagi. Saya meminta beliau mencari Negara ketiga untuk menerima pelarian R0hingya di Malaysia.”

“Saya juga meminta beliau menyediakan pelan jangka sederhana dan jangka panjang untuk selesaikan isu R0hingya di Malaysia.” Kongsi Menteri Kanan Keselamatan lanjut.

Kenyataaan yang dibuat oleh Datuk Seri menerima pujian dan sokongan dari rakyat jelata. Hal ini demikian kerana krisis ini telah menjadi beban untuk rakyat Malaysia.

کلوارݢ رافق – Betul tu paklong… Bagi dekat negara lain sama… Buat penempatan kem pelarian… Supaya mereka2 boleh dikawal dan tidak diambil kesempatan oleh pihak yg tidak bertanggungjawab

حاکيم ازهر – tak boleh bergantung sepenuhnya pada mereka, kita mesti hantar balik semuanya.. kalau tunggu UNCHR pakat beranak-pinak kat sini laa..

Ilham Hafizie Ilham – Kita pun bukanlah sebuah negara yg berwajib memerima pelarian. Selama ini pun atas belas ihsan semata mata.

Hamirul Zufazlie – Alhamdulilah terima kasih sgt2 paklong..semoga diberkati dunia dan akhirat..

Aabidah Harun – Semoga beroleh hasil yang terbaik buat Malaysia… Terbaik Pak Long 👍

Namun, sebagai seorang manusia yang mempunyai keperimanusiaan, marilah kita berdoa bahawa Puak R0hingya tidak lagi menjadi beban dimana mana mereka berada. Hidup aman, bahagia selalu.

Apa pula pendapat anda pembaca sekalian? Jangan lupa LIKE dan SHARE.

Sumber: ismail sabri yaakob

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."