Suka p0nteng sekolah, keputusan SPM pun hancvr… Jejaka Kelantan ini kongsi rahsia dapat sambung belajar sampai Australia, London

GAGAL sekali tak bermakna gagal selamanya.

Begitulah kisahnya mengenai jejaka ini yang nekad membutkikan kemampuan diri selepas g4gal dalam pelajaran ketika zaman persekolahan.

Menurut Nik Hazrul Haiqal Nik Hazarul Hisham, 29, dia mula membuka mata selepas melihat ramai rakan-rakan yang lain berjaya menyambung pengajian ke universiti selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Masa zaman sekolah, saya banyak main-main dan suka p0nteng. Saya g4gal semua subjek dalam Peperiksaan Menengah Rendah (PMR). Tapi masa tu saya tak rasa apa-apa lagi.

“Ketika SPM saya gagal lima subjek. Pada waktu itu barulah saya mula sedar dan buka mata. Tiba-tiba rasa macam tak ada masa depan, tengok orang lain semua dapat sambung belajar,” imbas jejaka yang senang disapa Ee itu.

Tidak patah semangat, dia akhirnya menyambung pengajian ke insitusi pengajian tinggi swasta (IPTS) memandangkan keputusan SPM yang kurang memuaskan.

Ketika menuntut dalam bidang Seni Bina di Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL), Nik Hazrul mula mengubah cara belajar, malah sanggup bersengkang mata pada waktu malam.

Hasil usaha gigih ketika Diploma, Nik Hazrul akhirnya berjaya dipilih sebagai pelajar terbaik dan menerima tawaran daripada Majlis Amanah Rakyat (Mara) untuk menyambung pengajian ke luar negara.

ee4

Nik Hazrul pernah menyambung pengajian di Australia dan London.

“Di IUKL, saya rasa saya pelajar paling bawah, rasa macam tak ada ilmu. Orang lain semua keputusan SPM bagus. Tapi saya mula buka mata, tak tidur malam study sehinggalah saya dapat anugerah Dekan dan jadi best student.

“Akhirnya dengan keputusan itu, Mara tawarkan untuk sambung degree ke luar negara. Pada tahun 2015, saya sambung belajar di University of South Australia. Memang tak sangka akan dapat ke sana. Belum pernah ada ahli keluarga saya yang belajar sampai luar negara.

 

Tahap pengajian bukanlah ukuran kejayaan, yang penting kita punya mindset, target dan usaha.

NIK HAZRUL

“Masa duduk di sana, saya teruskan usaha sehinggalah sekali lagi dapat jadi best student. Habis degree, Mara sekali lagi offer saya untuk sambung Master ke University of East London pada tahun 2017,” ujar anak Kelantan itu.

Bercerita lanjut, Nik Hazrul mula bekerja sebagai arkitek di sebuah firma di Kota Bharu selepas pulang ke tanah air pada tahun 2019.

Lebih membanggakan, anak sulung daripada dua beradik itu dapat menyambung legasi bapanya yang juga seorang arkitek di negeri pantai timur itu.

WhatsApp Image 2022-05-13 at 12.31.43 PM

Graduan bidang Seni Bina itu kini bekerja sebagai arkitek.

Nik Hazrul turut berkongsi kisahnya menerusi bingkisan video di aplikasi TikTok sehingga meraih lebih 150,000 tontonan.

“Saya cuma nak cerita yang saya dulu bodoh tapi akhirnya buka mata. Saya buat video itu pun kerana ikut trend di TikTok. Banyak komen yang saya dapat. Ada juga yang pertikai dan minta saya tunjuk bukti.

ee2

Tangkap layar video tular di aplikasi TkTok.

“Yang komen kecam tu, tak apa, saya buat tak tahu. Pada masa sama, ramai yang beri komen positif. Pada saya, tahap pengajian bukanlah ukuran kejayaan. Yang penting kita punya mindset, target dan usaha,” ujarnya yang baru mendirikan rumah tangga Februari lalu.

Selain kerjaya hakiki sebagai arkitek, Nik Hazrul juga merupakan seorang YouTuber, model dan pengusaha jenama tudung.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Johodaily

sumber:MSTAR

Check Also

Beza Jarak Usia 18 Tahun, Wanita Akhirnya Berjodoh Dengan Suami Walau Banyak Kali ‘Rejectt’

Betul lah kata orang, jodoh tidak mengenal usia seseorang Walaupun kita lihat ramai yang bertemu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.