Seorang wanita berusia 38 tahun mengaku bersa’lah di Mah’kamah Ma’jistret Ayer Keroh, atas pertu’duhan mencu’ri beberapa minuman dan makanan di sebuah pasar raya di Bandaraya Melaka, September lalu.

Tertu’duh, Zalifah Salleh, mengaku bersa’lah selepas pertu’duhan dibacakan terhadapnya di hadapan Ma’jistret Mohamad Izwan Mohamad Noh.

Mengikut pertu’duhan, tertu’duh yang juga suri rumah itu didak’wa melakukan kesa’lahan itu pada jam 2 petang di pusat beli-belah di Bandaraya Melaka, Jalan Panglima Awang, 30 September 2020.

Antara makanan yang dicu’ri adalah dua kotak kopi jenama Starbucks, satu botol Nuttela 680 gram, dua bungkus sushi, empat kotak susu UHT Dutch Lady, satu botol Ribena Mobile dan dua tin biksut coklat Amore.

Tertu’duh didak’wa mengikut Sek’syen 380 Ka’nun Kesek’saan yang memperuntukkan hu’kuman pen’jara maksimum 10 tahun dan den’da jika sa’bit kesa’lahan.

Pendak’wa Raya, Raudhah Mazman, meminta mah’kamah mengenakan hu’kuman setim’pal terhadap tertu’duh sebagai pengajaran.

Namun, tertu’duh yang tidak diwakili pegu@m itu mera’yu mah’kamah mengenakan hu’kuman ringan dengan alasan dia tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk membuat pembayaran ketika keja’dian itu berlaku.

Setelah mendengar hujah kedua-dua pihak, Ma’jistret Mohamad Izwan menja’tuhkan hu’kuman pen’jara sehari dan den’da RM1,200 kerana didapati dengan niat cu’rang men’curi tanpa membuat sebarang pembayaran barangan bernilai RM161.10 kepunyaan juruwang Siti Rahmah Muhamad Salih, 30.

Mah’kamah juga memerin’tahkan tertu’duh menjalani hu’kuman 4 bulan pen’jara jika ga’gal membayar den’da berkenaan.

Tertu’duh juga diberi te’guran oleh Ma’jistret bahawa mencu’ri bukan sesuatu yang boleh dilakukan walaupun berhadapan dengan de’sakan hidup ketika pandemik C0vid-19.

“Ketika ini (Pandemik C0vid-19), saya faham ramai yang terde’sak. Tetapi puan boleh mendapatkan bantuan daripada saluran yang betul, bukannya mencu’ri. Matlamat tidak menghalalkan cara,” katanya.

Tertu’duh kemudian memilih untuk membayar den’da berkenaan.

Sumber: Harian Metro

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."