“TIPU!. Kat depan jual buah. Tp kat belakang mesti bukak gerai roti canai!. Kan?. Pandai dia berlakon!” – netizen terkenang

PELAKSANAAN kawalan pergerakan melibatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Diperketatkan (PKPD) sejak tahun lalu, menyebabkan ramai pihak terpaksa duduk di rumah atau mengubah perancangan.

Dalam industri seni sendiri, kebanyakan penggiat seni terpaksa melakukan kerja di luar bidang dan tidak kurang juga yang masih terkais-kais mencari punca pendapatan lantaran kekangan ruang pekerjaan.

Pelawak terkenal, Azlee daripada kumpulan Senario, merupakan salah seorang anak seni yang menjalankan perniagaan dengan menjual buah-buahan tempatan di Tapak Pasar Saujana Utama, untuk menyara dirinya dan keluarga.

“Alhamdulillah, sambutan pengunjung selepas gambar saya berniaga tular amat menggalakkan. Tapak niaga di Saujana Utama ini pun turut jadi popular. Secara tak langsung ia dapat bantu rakan-rakan lain yang meniaga,” kata pelawak Azlee Senario mengenai perniagaan buah-buahan dan hasil laut yang diusahakannya sejak beberapa bulan lalu.

Azlee, 54, atau nama sebenarnya Azlee Jaafar berkata, dia mula berniaga buah-buahan dan hasil laut seperti ikan, ketam, kupang, kerang, lala dan siput sedut di tapak pasar malam di Saujana Utama, Sungai Buloh sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 dikuatkuasakan lalu.

“PKP kali ini memang agak terkesan kerana Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) belum bagi arahan untuk menjalani penggambaran.

“Jadi saya buat keputusan berniaga untuk cari pendapatan bagi menampung keluarga. Alhamdulillah sejak gambar saya berniaga tular, sambutannya amat menggalakkan. Saya berterima kasih kepada pihak media kerana membantu,” katanya

Azlee berkata, ada peminat yang selain datang mengambil gambar, turut membeli barangan jualannya. “Sebenarnya mereka lebih suka tengok kita bercampur dengan golongan masyarakat menerusi berniaga. Maknanya artis dapat merapatkan lagi hubungan dengan peminat.

“Walaupun nama besar atau sebaliknya, saya letak tepi. Yang penting saya cari rezeki halal. Kalau duduk rumah nak tunggu tawaran kerja, takkan ada buat masa ini. Lebih baik saya ambil inisiatif berniaga, sekurang-kurangnya kita dapat beli barang-barang dapur dan bagi makan anak isteri,” katanya yang mengambil barangan jualannya daripada pemborong di Chow Kit.

Azlee mula berniaga seawal jam 8.30 pagi dan akan pulang selepas barangannya habis dijual.

“Paling lewat saya balik pada jam 5 petang. Kalau dah boleh mula menjalani penggambaran, saya dah boleh buat kerja saya dan ada pekerja akan uruskan. Sayang pula nak tinggalkan.

“Tapak berniaga ini sebenarnya tapak pasar malam. MDKS (Majlis Daerah Kuala Selangor) bagi kebenaran semasa pandemik ini untuk berniaga di situ. Tengoklah mereka runding dengan MDKS sama ada selepas pandemik dibenarkan berniaga atau sebaliknya,” katanya yang turut menerima pelanggan dari Gombak, Setiawangsa, Batu Caves, Denai Alam, Elmina, Puncak Alam dan Rawang.

Tambah Azlee, disebabkan penangguhan penggambaran yang beliau terlibat seperti projek-projek Senario dan filem arahan Aziz M. Osman, memberi kesan kepadanya.

“Banyak perancangan yang diaturkan, saya sendiri terlibat dengan drama 20 episod, skrip dah ada tetapi shoot tak dibenarkan.

“Tetapi kita kena ikut arahan kerajaan, yang penting kita kena jaga diri kita, jaga SOP dan mudah-mudahan Allah mengangkat wabak ᴄᴏᴠɪᴅ-19.”

Beliau juga menasihatkan supaya anak-anak seni bersabar dan terus cuba mencari rezeki dalam waktu sukar pandemik ᴄᴏᴠɪᴅ-19 ini.

“Kepada anak seni, bersabarlah di atas dugaan Allah s.w.t, kalau ada ruang cuba cari rezeki berniaga dan sebagainya, mudah-mudahan kita dapat menyara keluarga kita.

“Semoga Allah s.w.t mengangkat wabak ini secepat mungkin dan kita akan berkarya dan bekerja semula.”

“Tolak tepi status kita popular atau tak. Yang penting kita cari rezeki. Jangan fikir soal status. Yang penting siapa nak bagi rezeki untuk menyara keluarga,” katanya.

Check Also

Diser4ng s4wan berulang kali, bapa maklum keadaan Ainul Mardhiah semakin teruk – “Perit tak terucap bila tengok..”

Umum sedia maklum, bahawa sebelum ini keadaan adik Ainul Mardhiah yang dilaporkan tenat akibat jangkitan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.