Connect with us

#pop

Tahniah! Selangor Har4mkan Serta-Merta Mer0kok dan Minum Ar4k di Taman

Kerajaan negeri Selangor memaklumkan bahawa kegiatan minum minuman ker4s, merok0k dan v4pe di taman akan dihar4mkan serta-merta.

Ng Sze Han selaku EXCO Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru, menyatakan bahawa lar4ngan tersebut telah pun dimasukkan ke dalam Kesal4han Undang-Undang Kecil Taman 2005 (PBT) negeri Selangor dan akan berkuatkuasa serta-merta.

” Pada masa ini, senarai kesalahan di UUK Taman tidak dinyatakan berkenaan aktiviti meminum ar4k dan mer0kok sebagai satu kegiatan yang dilarang. ”

” Dengan pindaan Undang-undang Kecil Taman (UUK) 2005 ini, maka Selangor menjadi negeri yang pertama di Malaysia yang mel4rang meminum ar4k dan mer0kok di taman-taman permainan serta taman-taman rekreasi di seluruh negeri ini, ” jelasnya pada sidang media hari ini.

Beliau menambah, keputusan ini dilakukan atas keselesaan dan kesihatan orang sekeliling, lebih-lebih lagi ketika w4bak p4ndemik ini masih berleluasa.

” Saban hari, gaya hidup yang sihat semakin menjadi amalan dan keutamaan rakyat Malaysia. Taman permainan dan taman rekreasi juga makin kerap dikunjungi oleh semua lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak dan warga emas untuk beriadah bersukan serta aktiviti kekeluargaan, ” kata Ng Sze Han.

” Penguatkuasaan undang-undang berkenaan akan dilaksanakan oleh PBT dan sam4n maksimum RM1,000 boleh dikenakan kepada pengunjung yang ingk4r dengan lar4ngan yang ditetapkan, ” katanya.

Sze Han berkata, penguat kuasa PBT akan mengadakan operasi dari semasa ke semasa dan orang ramai juga boleh membuat aduan kepada PBT sekiranya melihat sal4h laku berkenaan di taman awam.

” Sebagai permulaan, kita mungkin memberi am4ran terlebih dahulu sebelum tindakan sam4n dikenakan kepada pelaku, ” katanya.

Bagus dan ber4ni negeri Selangor kerana mengambil tindakan yang tepat untuk perkara ini. Semoga kemal4ngan jiwa disebabkan bawah peng4ruh alk0hol dan masalah gej4la mer0kok dikalangan bawah umur semakin berkurangan atas kejayaan arahan ini.

Negeri-negeri lain rasanya sudah boleh mengambil inisiatif yang sama.

Kalau dah baca sila like dan share ya. Terima kasih.

Sumber: Malaysiakini dan BH

Trending