Bertempat di salah sebuah sekolah rendah di Kota Kinabalu Sabah, kejadian tidak diingini berlaku dimana bahagian telinga seorang murid dist4pler oleh guru kelas.

Difahamkan kejadian berpunca apabila murid tersebut tidak menyiapkan kerja sekolah. Amir Shafuan Bahram, 10, murid Tahun 4 yang bersekolah rendah di Likas mengadu bahagian telinga kirinya dist4pler guru. Mngsa mengalami keced3raan pada telinga kirinya sehingga berd4rah.

Ibu kepada Amir, Shuaila Madidy, 32, mengatakan bahawa dia dimaklumkan berkenaan hal itu oleh kakaknya Puana, 42,  sewaktu kakaknya mengambil Amir balik dari sekolah sekitar waktu 11:30 pagi.

“Saya ada tanya dia (anak) kenapa menangis tetapi dia hanya jawab tiada apa-apa. Namun saya terkejut melihat ada t0mp0kan d4rah pada baju sekolah sebelum kakak saya yang turut mengambil anaknya di sekolah berkenaan memberitahu bahawa telinga anak saya dist4pler oleh guru di sekolah berkenaan.

“Saya bersama kakak kemudian membawa Amir menemui guru terbabit dan menanyakan mengapa bertindak sedemikian. Guru wanita itu mengatakan Amir tidak menyiapkan kerja sekolah mata pelajaran Matematik yang diberikan.

“Saya kemudian memberitahunya mɛngapa perlu menst4pler telinga murid… guru itu hanya mendiamkan diri,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Likas. Tambahnya, dia kemudian bertemu guru besar sekolah berkenaan untuk melaporkan tind4kan guru tɛrbabit.

“Guru besar itu memberitahu akan menjalankan si4satAn mengenai kejadian itu dan mengatakan terpulang kepada ahli keluarga untuk membuat lap0ran p0lis,” katanya.

Ibu kepada murid Tahun 4 itu berkata bahawa anaknya memberitahu yang guru matapelajaran Matematik itu menst4pler bahagian kiri telinganya sehingga dawai kokot melekat di bawah telinga.

“Anak saya yang kes4kitan menangis sebelum guru itu mencabut dawai kokot hingga menyebabkan pendar4han berlaku.

“Kerana kejadian itu saya membuat lap0ran p0lis pada hari yang sama sebelum membawa anak mendapatkan raw4tan di H0spital Wanita dan Kanak-Kanak Likas, Kota Kinabalu.

“Bukan anak saya tidak mahu menyiapkan kerja sekolah itu, cuma dia tidak tahu untuk membuatnya. Jadi guru itu perlu membimbingnya, bukan bertindak keterlaluan dengan menst4pler telinga anak saya.

“Saya berharap pihak wajib mengambil tind4kan sewajarnya terhadap guru terbabit dan pihak pengurusan sekolah berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Puana kata pihak keluarga murid itu tidak akan tarik balik lap0ran p0lis dan akan mengenakan tindakan yang setimpal kepada guru tersebut.

“Tind4kan guru itu amat bah4ya dan jika dibiarkan kita khuatiri perkara ini akan berlaku kepada murid lain,” katanya.

Selain itu, Asisten Komisioner Habibi Majinji selaku Ketua P0lis Daerah Kota Kinabalu mengesahkan penerimaan lap0ran berkenaan sewaktu dihubungi. Katanya kes ini akan disiasat lebih lanjut mengikut Se3ksyen 323 Kanun Kese3ksaan.

Apa-apa pun, semoga perkara sedemikian dapat dielakkan. Guru tugasnya mencurahkan ilmu didikan. Walaupun terpaksa menghadap kerenah anak murid yang berbagai, sabar adalah elemen utama yang perlu diterapkan dalam hati.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."