Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berlangsung ketika ini wajar diteruskan kerajaan bagi memastikan penularan wabak COVID-19 dapat dibendung sepenuhnya.

Bancian yang dijalankan di laman media sosial Pertubuhan Berita Nasional (Bernama) sejak 7 April menunjukkan 86 peratus daripada lebih 26,300 responden bersetuju PKP perlu dilanjutkan selepas 14 April.

Berikutan pengunguman PM kita yang dicintai pada 10 April telah melanjutkan tempoh PKP sehingga 28 April, tidak mustahil ianya akan terus dikuatkuasakan lantaran masih tinggi rekod pesakit yang dijangkiti saban hari.

Baru-baru ini seorang doktor telah menunjukkan cara yang betul bagaimana untuk menanggalkan mask dan glove. Beliau juga menunjukkan apa yang perlu dilakukan ketika bersin serta penggunaan sanitizer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SLIM | SIHAT | FIT🎯💪🏻 (@idda.hamzah) on

Hanya Menggunakan TikT0k, video doktor itu telah dimuatnaik oleh seorang pengguna instagram yang mendapat pujian dari netizen kerana masih ramai yang tidak tahu cara yang betul.

Ini antara komen-komen netizen:

👍terbaik

Hensem doctor…awww

T. Kasih bermanfaat yg mana kita tak tahu puun cara2nya

Berisiko untuk dijangkiti virus ini

Golongan yang berisiko dijangkiti adalah golongan yang mempunyai daya tahan badan yang rendah seperti pesakit HIV, pesakit cancer, pesakit kronik seperti kencing manis, kanak-kanak, warga emas, ibu mengandung dan mereka yang berkunjung ke Wuhan,China dalam tempoh sebulan dua yang lepas.

Virus ini boleh meragut nyawa

Virus ini boleh menyebabkan banyak komplikasi kesihatan seperti kegagalan sistem pernafasan, kegagalan buah pinggang dan akhirnya menyebabkan kematian.

Kalau korang perasan ramai yang terkena hingga menyebabkan kematian biasanya berkait rapat dengan mereka yang ada penyakit-penyakit kronik seperti dinyatakan di atas.

Apapun, dimusim PKP ini diharapkan ramai yang bertolak ansur, mengawal keinginan terutama rasa ingin berkumpul atau bersiar-siar kerana semua orang sedang berkorban dan berusaha untuk memutuskan rantaian virus pandemik C0VID-19 ini.

Sumber IG idda.hamzah prepared by The Klasik

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."