Pasukan P0lis Marin (PPM) menerima maklumat ada dua bot dinaiki etn1k R0h1ngya kini berada di kawasan perairan negara jiran dan menunggu masa untuk mencer0boh masuk ke Malaysia.

Komander PPM Bukit Aman Senior Asisten Komisioner Mohd Yusof Mamat berkata, selepas ins1den cubaan 200 pend4tang as1ng tanpa iz1n (PAT1) etn1k R0h1ngya menye1udup masuk ke negara ini menerusi perairan Langkawi berjaya dip4tahkan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), pihaknya menerima maklumat masih terdapat bot lain sedang cuba masuk ke sini.

Menurutnya, buat masa ini, mereka tidak ber4ni masuk ke Malaysia selepas semua agensi membabitkan PPM, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) meng3tatkan kawa1an di perairan negara.

“Apa yang kita terima memang ada dua bot lagi berada di pera1ran negara jiran.Namun disebabkan kawa1an k3tat ini dengan tiga lapisan daripada ATM, APMM dan PPM menyebabkan mereka tidak ber4n1 masuk ke negara ini untuk berlabuh,” katanya.

Terdahulu, Sinar Harian melap0rkan 202 etn1k R0h1ngya dit4han di Langkawi

Sebuah bot hanyut yang membawa 202 pend4tang as1ng tanpa izin (PAT1) dipercayai etn1k R0h1ngya dit4han di 1.2 batu nautika barat daya Pantai Peranginan Resort Ritz-Carlton, Langkawi kerana cuba mem4suki negara ini secara h4ram pagi tadi.

Timbalan Pengarah Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Negeri Kedah dan Perlis, Kapten Maritim Zulinda Ramly berkata, PAT1 tersebut telah dit4han oleh pasukannya kira-kira jam 8.45 pagi.

[Terkini] Dua Bot Etnlk R0hlngya Tunggu ‘Line Clear’ Untuk Mencer0boh Masuk Ke Malaysia

Menurutnya, kesemua yang dit4han telah dibawa ke bilik t4hanan APMM Negeri Kedah dan Perlis, Bukit Malut pada tengah hari tadi dan akan dis3rah kepada Jabatan Imigresen Malaysia untuk t1ndakan seterusnya.

“Jumlah PAT1 yang dit4han ialah berjumlah 202 orang terdiri daripada 152 lelaki, 45 wanita, empat kanak-kanak lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan,” katanya dalam satu kenyataan.

Zulinda berkata, semua anggota yang terlibat telah mengambil langkah k3tat dan berjaga-jaga bagi menc3gah penu1aran k0ronavirus (C0vid-19) di kalangan PAT1 dalam meng3ndalikan k3s tersebut.

“Kami juga sedang meny1asat adu4n daripada migran terlibat mengenai empat individu iaitu seorang tek0ng dan tiga awak-awak yang d1syaki da1ang kepada sind1ket penye1udupan migran yang dipercayai telah me1arikan diri semasa di laut,” katanya.

Katanya, APMM berharap komuniti maritim dapat menyalurkan adua4 sekiranya terdapat sa1ah laku di laut.

“Sebarang adu4n dan kec3masan di laut boleh dilap0rkan melalui talian MERS 999 dan Pusat Operasi Maritim Negeri Kedah dan Perlis (Langkawi) di talian 04-9662750/04-966 5307,” katanya.

Sumber : Sinar Harian & Harian Metro

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."