tiada bazar ramadhan dan solat terawikh

KUALA LUMPUR: Rakyat perlu bersedia untük Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan dalam tempoh lebih lama, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana Menteri berkata, ia mungkin berlarutan untük tempoh beberapa bulan, sebelum betul-betul dapat pastikan penularan wabäk C0VID-19 diatasi 100 peratus.

“Itupun kehidupan kitä mungkin tidäk boleh kembali seperti sedia kala. Selagi virüs ini masih ada, amalan penjarakan sosial mesti diteruskan. kitä mesti sentiasa menjaga kebersihan diri.

“Elakkan sebarang perhimpunan. Hindari tempat yang sesak. Bulan Ramadan akan menjelang tiba tidäk lama lagi. kitä tidäk boleh ke bazar Ramadan untük membeli juadah berbuka puasa, tidäk boleh ke masjid untük bertarawih.

“Jadi bertarawih lah di rumah bersama keluarga. Mungkin juga kitä tidäk boleh balik ke kampung seperti biasa. Walaupun sukar untük kitä bayangkan perkara ini, tetapi inilah kenyataan yang akan kitä hadapi,” katanya dalam perutusan khas hari ini.

Susulan daripada perlanjutan Perintah Kawalan Pergerakan membuatkan ramai yang kecewa tetapi ini merupakan satu langkah untük mencegah penularan wabäk Covid-19.

Bulan Ramadan tidäk lama lagi, mesti ada yang merindui suasana bazar Ramadan dan ibadah terawih di masjid. Itulah yang dialami untük semua rakyat Malaysia yang beragama Islam.

Justeru itu, saranan Perdana Menteri untük tidäk melaksankan segala aktiviti seperti mengunjungi bazar dan melaksankan solat terawih sebagai langkah membendung gejala wabäk Covid-19 ini untük tidäk tersebar lagi.

Segala aktiviti untük laksanakan ibadah terawih juga terkesan akibat penularan wabäk ini. Jadi, tiada sebarang aktiviti untük melakukan terawih atau mengunjungi bazar ramadan.

Silakan SHARE

sumber Siakapkeli,Bharian,Malaysiangazette prepared by The Klasik

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."