Baru tiga hari di kapal, pekerja offshore bunvh diri dipercayai akibat kemurungan

Usah lah kita mengambil tindakan terburu buru hingga merugikan diri sendiri.. walaubagaimanapun, tindakan seseorg tanpa kawalan dan keaadaan sekitar banyak memberi ruang kepada sesautu perkara terjadi. ikuti kisah pilu ini. Video disertakan di bawah artikel.

Semalam, telah tular sebuah foto seorang m4yat berpakaian uniform lengkap sebagai kru kapal telah dijumpai tergantung di sisi kapal.

Walaupun punca kejadian masih belum diketahui, rata-ratanya netizen menzahirkan perasaan simpati terhadap nasib yang menimpa maayat tersebut.

Baru tiga hari di kapal, pekerja offshore bunvh diri dipercayai akibat kemurungan

M4ngsa alami kemurungan!

Menurut laman portal Harian Metro, m4yat merupakan seorang lelaki yang bekerja sebagai kru kapal tersebut. Lelaki berusia 38 tahun yang berasal daripada Sarawak dikatakan telah mengalami kemurungan dan dipercayai telah membnuh diri.

Mangs4 telah membunoh diri, kira-kira pada jam 1.3o tengah hari, dan baru tiga hari bekerja di kapal tersebut. May4t lelaki tersebut telah ditemui oleh rakan sekerjanya.

Baru tiga hari di kapal, pekerja offshore bunvh diri dipercayai akibat kemurungan

Dua batu nautika berlabuh, baru sedar

Menurut sumber, sebelum kejadian m@ngsa dan kru kapal sempat menghadiri mesyuarat berkaitan hal kerja dan makan tengah hari bersama, sebelum masing-masing keluar ke dek kapal. Namun setelah kapal mula berlabuh pada kedudukan dua batu nautika dari Pengkalan Bekalan Kemaman.

Kejadian dikatakan disedari kapten kapal berkenaan yang ternampak objek manusia berpakaian seragam berwarna oren dalam keadaan tergantung di bahagian sisi kapal itu.

“Bagaimanapun, selepas 30 minit, seorang kru melihat lelaki itu yang berpakaian seragam tergantung di sisi kapal sebelum memaklumkannya kepada kapten kapal. Kapten kapal berkenaan menghubungi pihak pengurusan pelabuhan sebelum mereka menghubungi polis, pada 2.29 petang.”

Selepas berita kejadian ini dilaporkan, telah tular screenshot perbualan di group WhatsApp kru kapal yang memaklumkan hal berkenaan. Namun menerusi perbualan tersebut, m4ngsa dikatakan telah memeluk agama Islam dan baru sahaja tiga hari bekerja sebagai kru kapal.

Baru tiga hari di kapal, pekerja offshore bunvh diri dipercayai akibat kemurungan

Lilit leher pakai tali, sebelum terjun

Menurut sumber, ketika kejadian m4ngsa telah melilit seutas tali di lehernya sebelum terjun kira-kira 10 meter dari kapal tersebut. Jerutan yang kuat merupakan punca kem4tian dan leher mang5a dikatakan hampir terputus.

May4t berjaya dinaikkan pada jam 6 petang sebelum dibawa ke Unit Forensik Hospital Kemaman. Pihak polis mengesahkan tiada sebarang unsur jen4yah dan mengklasifikasikan sebagai m4ti mengejut.

Baru tiga hari di kapal, pekerja offshore bunvh diri dipercayai akibat kemurungan

Lelaki Itu Berasal Dari Sarawak

Salah seorang pengguna Facebook telah meninggalkan komen di laman page Harian Metro dan memberitahu lelaki tersebut adalah rakyat Sarawak. Dia juga dikatakan mendedahkan punca sebenar kenapa perkara ini terjadi.

Samada benar atau tidak kenyataan pengguna Facebook ini tidak dapat dipastikan. Kita doakan yang baik baik sahaja dan ucapkan takziah kepada keluarga lelaki tersebut. Semoga semua dipermudahkan.

Baru tiga hari di kapal, pekerja offshore bunvh diri dipercayai akibat kemurungan

” Salam semua, takziah pada keluarga mngsa. Dikatakan stress puncanya, merupakan seorang penduduk dari Sarawak berlaku di Kemaman. Kami dari pihak offshore mengucapkan takziah pada keluarga mngsa sekali lagi.

” Saudara, jangan buat orang yang kita sayang tidak fokus kerja, sayangilah orang yang benar2 berjuang demi kamu. Jangan patahkan hatinya, beri dia semangat..” tulis individu tersebut

Ucapan takziah daripada rakan

Baru tiga hari di kapal, pekerja offshore bunvh diri dipercayai akibat kemurungan

Antara Komen Pengguna FB

– Mualaf.. Terlalu byk rintangan dan dugaan yang perlu dihadapi.. Sy fham sbb sy juga seorg istri kpd seorg mualaf.. Hrap ahli kluarga sbar dgn apa y berlaku … Btw depression jgn buat main, luah lah wlaupun sedikit.. Al-fatihah buat allahyarham dn semoga ditempatkan dlam kalangan org2 beriman

– Kalau depressi0n bila bunnuh diri kira berdosa besar ke atau tak? Sebab ramai yg kata depressi0n ni kita kadang tak sedar apa kita buat. Bila m4ti tu kira berdosa besar juga ke cemana? #tanyajer

– laki ak ckp kje kt kapal nie mental kna kuat..n kna ada support dari kluarga or wife..klau xde mental support blh gila oo..

– Berkawan n kahwin dgn org kerja offshore kena faham sbb kerja mreka dkt laut jauh dr kluarga. Kena ada support dr org2 trsayang. Kes sblh kapal suami brlabuh je.tgok video mayyat trgantung2 Allahukbar.Alfatihah.

– Subhanallah mualaf rupanya. Semoga Allah meletakkan beliau dan kita semua pada jalan yang benar hingga ke syurga

Sumber dari OhMyMedia