Garu Kepala Suhaimi Saad ‘Disekolahkan’ Guru Fizik Ini. Penjelasan Yang Ringkas Dan Padat

Angkawasan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor memberi respon terhadap cabaran Suhaimi Saad yang mahu dirinya bersumpah bahawa bumi itu berbentuk bulat sfera.

Menurut Dr Sheikh Muszaphar, bumi sememangnya berbentuk sfera namun bukan seperti bola. Di Twitter, pensyarah menerangkan fakta mengenai bumi dari sudut fizik.

Fakta dari sudut fizik

Berikutan isu yang hangat diperkatakan di media sosial hari ini, pensyarah fizik ini menerangkan fakta dari sudut sains. Katanya, untuk membuktikan bumi ini berbentuk sfera kita hendaklah melihatnya dari skop gravity.

Lihat dari skop ‘gravity’

Ok. Nmpknya skrg ni, isu ni makin dibincangkan pulak. Jd, sbgi pensyarah fizik, sy rasa sy nk kongsikan ilmu sy kpd anda semua tentang isu skrg ni di mana En. Suhaimi Saad berkata bumi ni rata atau “flat”. Mari sy kongsikan fakta dr sudut fizik

Sebelum sy mulakan, sy nk mohon maaf siap2 jika ada yg sy belum kuasai sepenuhnya lg sbb sbgi manusia biasa, ilmu sy adalah terhad & agak sukar utk kuasai 100% ilmu fizik.

Knp Bumi berbentuk sfera & bukan rata? Senang saje. Kita lihat dari skop “gravity”.

Kpd anda yg sudah terlupa, gravity ni ditakrifkan sebagai “interaction between masses”. Maksudnya, semua objek yg ada jisim berupaya utk mengalami gravity.

Tambahnya lagi, pada jarak yang sama kita akan mengalami tarikan gravity yang seragam disebabkan tarikan ke arah pusat radius.

Gravity firstly discovered by the famous scientist — Newton — where he observed & experienced an apple falling down to ground.

Based on his theory, nampak bahawa gravitational force (pull) berkadar terus dgn jisim (m) & berkdr songsang dgn “square of distance (r2)”

Garu Kepala Suhaimi Saad ‘Disekolahkan’ Guru Fizik Ini. Penjelasan Yang Ringkas Dan Padat

Kenapa tarikan gravity sama?

Ni bermakna, pada setiap jarak yg sama (r) , anda akan mengalami tarikan gravity yg seragam.

Sy pcya kalau korang g ke London ke atau Paris ke atau New York ke atau KL ke, korang merasakan tarikan gravity yg sama di semua tempat.

Ini krna, bentuk Bumi yg sfera menyebabkan semua jarak yg berada betul2 di atas permukaan Bumi mempunyai jarak yg sama ke arah pusat nya (radius).

Sbb itu di mana2 shja di atas surface Bumi ni, gravity adalah sama.

Garu Kepala Suhaimi Saad ‘Disekolahkan’ Guru Fizik Ini. Penjelasan Yang Ringkas Dan Padat

Jika kita anggap Bumi adalah rata mcm sehelai kertas A4, maka pusat jisim (centre of mass) bagi kertas A4 berada betul2 di tengahnya.

Jika anda kira jarak dr pusat kertas tu ke bucu & compare jarak dr pusat kertas ke titil lain, maka jaraknta adalah lain & tak sama.

Berlainan jarak ni mst akan affect tarikan gravity. Tapi, ada tak korang semua merasakan tarikan gravity yg berbeza bila melancong ke oversea? Takde kan? Semua tarikan rasa seragam. Oleh itu, dpt disimpulkan bhwa jarak permukaan Bumi ke pusat adalah sama di mana shja di surface.

Maka bentuk sfera adalah sgt tepat utk menjelaskan knp tarikan gravity di permukaan Bumi adalah sama di mana2 sahaja

Ini jelas membuktikan bahawa bumi ini sememangnya berbentuk sfera dan bukannya rata seperti yang didakwa. Contoh lain yang diberikan adalah kewujudan zon masa di mana setiap tempat mengalami putaran masa yang berbeza.

Contoh lain yg boleh diambil ialah kewujudan zon masa (time zone). Kalau Bumi ni rata, takkan wujud time zone sbb apa? Sbb bila matahari terpacak ke atas bumi, semua tempat akan instantly dpt cahaya matahari.

Tp bnda ni tak terjadi dlm dunia nyata. Betul tak?

Contohnya skrg Malaysia tgh malam, so mmg tak dpt chya matahari. Tp kat London skrg tgh hari & diorg dpt chya matahari. Knp? Sbb bahagian sana menghadap matahari tp kita skrg tak menghadap matahari. Sbb tu kita mengalami waktu malam.

Contoh lain

Contohnya, bila korang nk tgk tmpt yg jauh, korang akan panjat bangunan atau tempat tinggi utk tgk pemandangan yg lebih luas & lebih jauh. Betul tak? Kalau Bumi ni rata, visual field & point adlh sama di mana2 tak perku panjat2 dah.

Garu Kepala Suhaimi Saad ‘Disekolahkan’ Guru Fizik Ini. Penjelasan Yang Ringkas Dan Padat

Tp disebabkan Bumi ni sfera, maka sbb tu kita akan memanjat tmpt yg tinggi utk melihat pemandangan yg lebih jauh. Ini kerana, lebih tinggi kita berada, lebih luas vision field.

Klu ada kat tmpt rendah, vision akan terhalabg dgn permukaan bumi yg berhampiran dgn kita.

Garu Kepala Suhaimi Saad ‘Disekolahkan’ Guru Fizik Ini. Penjelasan Yang Ringkas Dan Padat

Tambahnya lagi, terdapat pelbagai contoh yang boleh membuktikan bahawa bumi ini berbentuk sfera. Dia turut berharap perkongsian ini dapat memberi ilmu dan menjelaskan kekeliruan secara tepat.

Sumber : Aizz Irfan via Oh Bulan

Tak perlu pening2, jom tengok keindahan bumi di luar angkasa.

Korang Try Julingkan mata.. mungkin nampak macam rata