Jabatan Meteorologi Malaysia Meletakkan Sabah Dalam Pemerhatian Tsunamii

PETALING JAYA: Susulan puluhan gegaran di selatan Filipina dan kepulauan Indonesia sejak dua minggu lalu, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) meletakkan Sabah dalam pemerhatian tsuunami.

Jabatan itu sentiasa berjaga-jaga terutama untuk aktiviti gempaa bumi di Mindanao dan Sulawesi, dengan memantau keadaan Laut Celebes dan Sulu bagi kemungkinan tsunamii yang boleh menyerang pantai Sabah dengan sedikit atau tiada amaran.

Untuk rekod, Sabah pernah dilanda gempa pada 2015

Seorang pegawai MetMalaysia memberitahu The Star bahawa dalam tempoh dua minggu lalu, sekurang-kurangnya 24 gempak bumi di Sulawesi dan Kepulauan Sunda Kecil dan pulau Mindanao di Filipina, dengan magnitud antara 4.4 dan 6.0 pada skala Richter.

“Kita bimbang gemmpa bumi boleh berlaku di tengah-tengah laut, mengakibatkan tsunamii yang boleh menembusi bandar-bandar pantai utara atau timur Sabah,” kata pegawai itu.

Pada pukul 1.30 pagi Khamis, geempa bumi 1.2 magnitud melanda Sabah.

Gempak itu dikesan pada kedalaman 9 kilometer (km), dengan pusat gempa 13km timur laut Ranau.

Pegawai itu berkata, MetMalaysia bekerjasama rapat dengan agensi Filipina dan Indonesia untuk memantau pergerakan seismik di rantau ini sepanjang masa.

“Jika kita mengesyaki sebarang aktiviti ttsunami, kita akan mengeluarkan amaran awam segera untuk memberi amaran kepada penduduk tentang kemungkinan bahaya dan mengaktifkan protokol kecemasan lain,” kata pegawai itu.

Selain berhubung dengan jabatan meteorologi Indonesia dan Filipina, MetMalaysia juga akan memantau alat tolok pasang surut di sekitar pantai Sabah.

Walaupun Sabah tidak berada di dalam Lingkaran Api, lingkungan aktiviti seismik di sekitar lembangan Lautan Pasifik begitu hampir kepada tepi garisan berkenaan dan mudah terdedah kepada daya mampatan daripada interaksi tiga tektonik utama plat.

Sabah sebenarnya terletak di Plat Eurasia tenggara yang bersempadan dengan Plat Filipina dan Plat Pasifik.

Plat Filipina dan Plat Pasifik bergerak ke arah barat, bertembung dengan Plat Eurasia, pada kelajuan 10 sentimeter (sm) setahun.

Bahagian selatan Plat Australia juga ke utara pada 7sm setahun. Ia adalah plat yang paling aktif dan tidak stabil.

Walaupun Sabah terletak sejauh 1,000km dari pelanggaran plat ini, ia masih boleh merasakan daya mampatan.

Pada Jun 2015, Ranau dilanda ggempa bumi berukuran 6.0 magnitud.

Sama-sama kita doakan untuk negeri Sabah. Minta dijauhkan daripada segala bencana dan bahaya. Semoga tidak berlaku apa-apa yang tidak diingini.

Silakan SHARE..

Sumber : MStar