Lion Air Akhirnya Buka Mulut, Dedahkan Keadaan Juruterbang dan Pesawat Sebelum Insiden Terhemmpas

JAKARTA: Pe5awat Lion Air yang terhemp@s di perairan Karawang adalah sebuah pe5awat baharu yang mula melakukan operasi penerbangan pada 15 Ogos 2018.

Berdasarkan kenyataan daripada Lion Air, pe5awat itu membawa 178 penumpang dewasa, seorang kanak-kanak dan dua bayi.

Pe5awat dikendalikan Kapten Bhavye Suneja dan pembantu juruterbang Harvino, bersama enam anak kapal iaitu Shintia Melina, Citra Noivita Anggelia, Alviani Hidayatul Solikha, Damayanti Simarmata, Mery Yulianda, dan Deny Maula.

Pe5awat jenis Boeing 737 MAX 8 itu yang membawa 181 dan lapan anak kapal itu dilaporkan terputus hubungan sebelum terhemp@s di perairan Karawang, selepas berlepas 6.20 pagi Isnin tadi dari Lapangan Terbang Soekarno-Hatta.

Pe5awat itu sepatutnya tiba di Lapangan Terbang Depati Amir Pangkal Pinang pada jam 7.10 pagi waktu Indonesia barat (8.10 pagi waktu Malaysia).

Menurut jurucakap Komunikasi Stategik Korporat Lion Air Danang Mandala Prihantoro, pe5awat itu direkodkan dalam keadaan baik sebelum berlepas.

“Juruterbang sudah memiliki jam penerbangan lebih dari 6,000 jam terbang, dan pembantu juruterbang mempunyai lebih dari 5,000 jam penerbangan,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Lion Air telah membuka pusat operasi berhubung nahas itu dan anggota keluarga boleh menghubungi pusat berkenan di talian (+62) 021-80820000 atau (+62) 021-80820002 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sementara itu Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan Indonesia (Basarnas) dalam satu kenyataan berkata pasukan mencari dan menyelamat telah menemui beberapa serpihan dan barang milik penumpang pe5awat berkenaan.

Setakat ini tiada makluman rasmi berkenaan jumlah k0rban, namun dikhuatiri semua penumpang dan anak kapal terk0rban dalam kejadian itu.

Inilah Kronologi insiden pe5awat terhemp@s di Indonesia

Syarikat Penerbangan Lion Air Akhirnya Dedahkan Keadaan Juruterbang dan Pesawat Sebelum Insiden Terhemmpas

KUALA LUMPUR: Nahas pe5awat Boeing 737 Lion Air, JT610 hari ini mengingatkan kembali beberapa kec3lakaan udara yang terjadi di Indonesia sejak beberapa tahun lalu.

Sistem penerbangan Indonesia menerima banyak kritikan dan dakwaan bahawa sistem penerbangannya tidak mengikut standard antarabangsa.

Berikut ialah insiden pe5awat yang terjadi sejak tahun 2013 di beberapa lokasi di Indonesia.

April 2013
Boeing 737-800 Lion Air terbelah dua selepas terbabas dari landasan kapal terbang dan terhemp@s di perairan di Bali.

Kesemua 108 orang yang berada dalam pe5awat tersebut selamat selepas mereka berenang ke tepi pantai. Dilaporkan juruterbang pe5awat terbabit kurang berpengalaman.

Disember 2014
Pe5awat AirAsia QZ8501 hilang kawalan sebelum terhemp@s di Laut Jawa sehingga meng0rbankan 162 nyawa.

Pe5awat berkenaan dalam penerbangan dari Surabaya ke Singapura. Berdasarkan laporan Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSC) Indonesia, komputer kawalan penerbangan pe5awat Airbus A300-200 itu rosak berulang kali termasuk empat kali semasa penerbangan dan 23 kali dilaporkan berlaku pada tahun sebelumnya.

QZ8501
Sebahagian dari banda pe5awat Air Asia QZ8501 yang terhemp@s pada bulan Disember 2014. – Gambar fail

Ogos 2015
Pe5awat Trigana Air terhemp@s di Papua New Guinea disebabkan cuaca buruk yang menyebabkan semua 54 orang di dalam jet itu m@ut.

Pe5awat itu membawa 44 penumpang dewasa, lima kanak-kanak dan lima anak pe5awat, semuanya warga Indonesia.

sebahagian dari banda pe5awat Air Asia QZ8501 yang terhemp@s pada bulan Disember 2014. – Gambar fail

Syarikat Penerbangan Lion Air Akhirnya Dedahkan Keadaan Juruterbang dan Pesawat Sebelum Insiden Terhemmpas

Mei 2016
Dua pe5awat Lion Air bertembung di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Jakarta, Indonesia manakala sebulan sebelum itu, pe5awat Batik Air tersangkut dengan sebuah pe5awat TransNusa.

Tiada kema1angan jiwa atau keced3raan dilaporkan.

Februari 2017
Pe5awat Garuda tergelincir di Lapangan Terbang Yogyakarta disebabkan hujan lebat, sejurus selepas ia tiba dari Jakarta. Pe5awat itu membawa 123 penumpang dan tujuh kru penerbangan.

Ogos 2018
Kanak-kanak berusia 12 tahun merupakan satu-satunya penumpang pe5awat swasta (chartered aircraft) milik Dimonim Air yang terselamat dalam nahas yang meng0rbankan lapan m4ngsa lain.

Pe5awat itu dalam perjalanan dari Tanah Merah ke Lapangan Terbang Oksibil di Papua New Guinea.

29 Oktober 2018
Pe5awat Lion Air JT-601 terhemp@s di Perairan Karawangan di Laut Jawa, Indonesia beberapa minit selepas pe5awat model Boeing 737 berkenaan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Jakarta pada jam 6.33 pagi tadi.

Buat masa ini, kesemua 189 penumpang dipercayai terk0rban. Operasi SAR sedang giat dijalankan.

Syarikat Penerbangan Lion Air Akhirnya Dedahkan Keadaan Juruterbang dan Pesawat Sebelum Insiden Terhemmpas

Nahas pe5awat Lion Air: Kad pengenalan, buku akaun bank, anggota badan antara ditemui

BEBERAPA kad pengenalan m4ngsa pe5awat Lion Air JT-610 yang terhemp@s ke dalam laut beberapa minit selepas berlepas dari Jakarta pada pagi Isnin antara butiran yang ditemui oleh pasukan penyelamat.

Menurut Timbalan Bahagian Operasi Pencarian, Pertolongan dan Kesiapsiagaan (BASARNAS), Mejar Jeneral Nughroho Budi Wiryanto, beberapa barangan dipercayai milik penumpang dan kru pe5awat ditemui di lokasi pe5awat tersebut terhemp@s.

Menurut Budi, serpihan pe5awat turut dipercayai ditemui pasukan penyelamat tempatan Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS) Indonesia.

Syarikat Penerbangan Lion Air Akhirnya Dedahkan Keadaan Juruterbang dan Pesawat Sebelum Insiden Terhemmpas

Beliau turut berkata, jen4zah penumpang akan dibawa ke RS Polri Kramat Jati di Tanjung Priok, Indonesia.

Buat masa, ini 450 askar Tentera Nasional Indonesia telah digerakkan ke lokasi tragedi dan 150 anggota dari Agensi Bencana Indonesia (BASARNAS), kata Budi dalam satu sidang media yang diadakan di Jakarta, Indonesia.

Apa yang lebih menyayat hati, jurucakap Bahagian Komunikasi BASARNAS, Sutopo Purwo Nugroho turut berkongsi antara serpihan lain yang ditemui adalah sarung (casing) telefon bimbit milik m4ngsa dan beberapa dokumen berkaitan.

Jatuhnya pe5awat Lion Air JT 610 di dekat fasilitas Anak usaha PT Pertamina (Persero), Pertamina Hulu Energi Offshore North West Java (PHE ONWJ) di lepas pantai di utara Bekasi, Jawa Barat. Petugas PHE ONWJ melakukan evakuasi dan mengambil dokumentasi.

Netizen yang mengikuti perkembangan terkini turut mendoakan agar proses SAR berjalan dengan lancar.

Pe5awat Lion Air JT 610 dari Jakarta ke Pangkalpinang pada jam 6.20 pagi (waktu tempatan) dilaporkan terputus hubungan dengan pihak kawalan trafik udara sekitar jam 6.33 pagi (waktu tempatan).

Buat masa ini, dipercayai seramai 178 orang dewasa, seorang kanak-kanak, dua bayi, dua juruterbang dan lima kru penerbangan berada dalam pe5awat berkenaan.

sumber: astorawani