Nahaas Lion Air: Terlepas Pesawat, Ini Mungkin Takdir Tuhan Buat Saya Untuk Memperbaiki Diri

Seorang penumpang terselamat dari turut terlibat dalam nahas yang menimpa pesawat Lion Air JT 610 kerana tertinggal kapal terbang itu hari ini.

Sony Setiawan, sepatutnya penumpang pesawat berkenaan tertinggal pesawat kerana terlibat dalam kesesakan lalulintas di Cikampek, Jakarta.

Sony Setiawan, Pegawai pejabat perkhidmatan perbendaharaan ini juga memberitahu dia sudah mendaftar masuk tetapi sangat bersyukur kerana tidak menaiki pesawat itu.

“Saya kan rumahnya di Bandung tiap minggunya pulang, setiap senin pagi naik Lion yang 06.10. Biasa dari Bandung 11 malam biasanya terminal 1 B Jakarta sekitar jam 3 pagi, tadi pagi macet parah di Cikampek saya baru sampai Bandara 6.20 pesawat sudah terbang,” katanya ketika ditemu bual media tempatan.

Sony Setiawan memberitahu, tidak berhenti menangis setelah tiba di lapangan terbang Soekarno Hatta dan mendapat berita tentang berita nahas pesawat berkenaan.

“saya bersyukur dan menangis, ini mungkin takdir Allah buat saya untuk memperbaiki diri. Apabila terlepas pesawat saya menempah tiket lain kerana kesesakan yang sangat teruk hari ini, katanya lagi.

Rasa tidak sedap hati dari semalam turut membuatkan dia mencetak “boarding pass” yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Dia adalah antara 20 pegawai terdiri daripada tiga pegawai Perkhidmatan Aset dan Gadaian Negara, lima pegawai Pejabat Perkhidmatan Perbendaharaan Negara serta 12 pegawai Pejabat Perkhidmatan Perbendaharaan Bangka Belitung yang sepatutnya berada dalam pesawat berkenaan.

Salah Seorang Pramugari Lion Air Menulis Sesuatu Yang Pelik Sebelum Berlepas

Status salah seorang pramugari Lion Air JT 610 dipercayai terh3mpas ke laut beberapa minit selepas berlepas dari Jakarta pagi tadi tular di media sosial.

Menerusi Instagram peribadinya, Alviani Hidayatul Solikah menulis ‘it’s dark inside, i want save that light’.

Status itu dimuat naik tiga hari lalu dengan memperlihatkan dia sendirian di tengah-tengah sinaran cahaya lampu dikelilingi kegelapan.

Memetik DetikNews, Alviani Hidayatul yang berasal dari Jawa Timur merupakan salah seorang pramugari pesawat malang tersebut.

Nahaas Lion Air: Terlepas Pesawat, Ini Mungkin Takdir Tuhan Buat Saya Untuk Memperbaiki Diri

Rata-rata rakan dan netizen memenuhi ruang maklum balas dengan menzahirkan ucapan takziah kepadanya.

Netizen, Julistyoip mendoakan Alviani dibawah lindungan ALLAH SWT.

Bagi, Rorisrei pula menyatakan, ‘ALLAH will save the light for you and bring you out from the dark’. Al – Fatihah.

Enam krew kabin disenaraikan Lion Air ialah Shintia Melina, Citra Noivita Anggelia, Alviani Hidayatul Solikah, Damayanti Simarmata, Mery Yulianda, dan Deny Maula manakala juruterbangnya Kapten Bhavye Saneja dan pembantu Harvino.

Juruterbang Bhavye Suneja dan pembantu juruterbang Harvino telah membawa pesawat tersebut. Bhavye Suneja adalah warganegara India yang telah bertugas di syarikat penerbangan Lion Air sebagai juruterbang di Jakarta.

Pelik Sebab Beri isyarat untuk patah-balik

Sebelum terhemp4s?, Bhavye Suneja cuba berpatah balik ke Jakarta selepas dibenarkan berbuat demikian oleh pejabat kawalan trafik udara.

Bagaimanapun pesawat itu terputus hubungan 13 minit selepas meninggalkan lapangan terbang, sebelum disahkan terhemp4s di lautan.

Kapten Bhavye Suneja

Juruterbang Bhavye Suneja dan pembantu juruterbang Harvino telah menerbangkan terhemp4s malang tersebut.

Kapten Bhavye Suneja dilaporkan memiliki lebih daripada 6,000 jam penerbangan dan berpengalaman selama 7 tahun sejak bersama Lion Air pada Mac 2011.

Sebelum menyertai Lion Air, beliau adalah juruterbang pelatih bersama penerbangan Emirates, Dubai. Kapten Bhavye Suneja telah mendapat lesen penerbangan daripada Bel-Air International di San Carlos, California, Amerika Syarikat pada tahun 2009.