Peluang terbaik untuk jadi PM dah terlepas ,tapi nama PM tepi paling lama kekal dalam sejarah.

Mendapat sebanyak 114 surat akuan (SD) tertinggi dari kalangan Ahli Parlimen, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob sah menamatkan percaturan dengan kemenangannya sebagai Perdana Menteri ke-9. Pengesahan jawatan tersebut menyebabkan gelaran ‘PM Tepi’ buat Ketua Parti Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim kekal sebagai satu sumpahan.

Khabar angin bertukar fakta

Menurut Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, hanya kumpulan yang berjaya memegang jawatan tersebut dipanggil untuk ke Istana Negara bagi membuat pengesahan sokongan sekali lagi.

Melalui satu kenyataan dari Istana Negara semalam, Yang di-Pertuan Agong meminta Perdana Menteri yang baharu dilantik untuk menentukan keabsahannya di Dewan Negara secepat mungkin.

ᴘᴇʟᴜᴀɴɢ ᴛᴇʀʙᴀɪᴋ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴊᴀᴅɪ ᴘᴍ ᴅᴀʜ ᴛᴇʀʟᴇᴘᴀs ,ᴛᴀᴘɪ ɴᴀᴍᴀ ᴘᴍ ᴛᴇᴘɪ ᴘᴀʟɪɴɢ ʟᴀᴍᴀ ᴋᴇᴋᴀʟ ᴅᴀʟᴀᴍ sᴇᴊᴀʀᴀʜ.

 

Dalam pada masa yang sama, pihak Istana Negara mahu Perdana Menteri yang baru dilantik untuk segera mengemukakan usul undi percaya untuk mengabsahkan dirinya bagi mendapat kepercayaan majoriti ahli dewan.

Isu semasa bakal dibincangkan oleh Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu pada hari Jumaat nanti.

Mula menghadap di Istana Negara pada jam 10 pagi

Seawal jam 10 pagi Gabungan Parti Sarawak (GPS) dijadualkan untuk menghadap ke Istana Negara, manakala Parti Pribumi Bersatu (Bersatu) akan menyusul pada jam 11 pagi nanti.

ᴘᴇʟᴜᴀɴɢ ᴛᴇʀʙᴀɪᴋ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴊᴀᴅɪ ᴘᴍ ᴅᴀʜ ᴛᴇʀʟᴇᴘᴀs ,ᴛᴀᴘɪ ɴᴀᴍᴀ ᴘᴍ ᴛᴇᴘɪ ᴘᴀʟɪɴɢ ʟᴀᴍᴀ ᴋᴇᴋᴀʟ ᴅᴀʟᴀᴍ sᴇᴊᴀʀᴀʜ.

UMNO dan Barisan Nasional akan hadir pada jam 2 petang, dan diikuti oleh PAS sebagai wakil terakhir pada jam 4 petang hari ini.

Perkara tersebut telah disahkan oleh Datuk Seri Ahmad Maslan sebentar tadi setelah seramai 114 ahli Dewan Rakyat menghadap ke Istana Negara hari ini untuk memberi pengesahan sokongan kepada PM ke-9.

Sumber : Ohmymedia

Umpama di mahkamah, disoal seorang demi seorang – Ahli Parlimen ulas sesi menghadap Agong

ᴘᴇʟᴜᴀɴɢ ᴛᴇʀʙᴀɪᴋ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴊᴀᴅɪ ᴘᴍ ᴅᴀʜ ᴛᴇʀʟᴇᴘᴀs ,ᴛᴀᴘɪ ɴᴀᴍᴀ ᴘᴍ ᴛᴇᴘɪ ᴘᴀʟɪɴɢ ʟᴀᴍᴀ ᴋᴇᴋᴀʟ ᴅᴀʟᴀᴍ sᴇᴊᴀʀᴀʜ.

Sebahagian ahli parlimen di dalam bas untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, di Istana Negara.

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah meminta ahli Parlimen untuk memperkenalkan diri dan menyatakan sekiranya mereka memilih Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan rela hati tanpa paksaan, kata ahli parlimen hadir di Istana Negara pada Khamis pagi.

Ahli Parlimen yang tidak mahu dikenali itu terdiri daripada pelbagai pihak termasuk Gabungan Parti Sarawak, Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Umno mengatakan bahawa pertemuan itu diadakan dalam suasana seperti mahkamah di mana Al-Sultan menyoal setiap MP seorang demi seorang.

“Baginda ditemani oleh Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun,” kata seorang anggota Parlimen.

“Setiap MP diminta untuk duduk 10 kaki di hadapannya, manakala Peguam Negara dan KSN berada di pihak Raja sebagai saksi,” kata seorang anggota Parlimen lain.

Ahli Parlimen lain menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong hanya nnenanyakan dua soalan kepada setiap Ahli Parlimen.

“Ini adalah pengesahan identiti diikuti dengan pengesahan apa yang kami tulis dalam pernyataan undang-undang yang kami kirimkan Rabu semalam.

“Baginda bertanya siapa nama kami dan kawasan Parlimen yang kami wakili. Kemudian, dia bertanya adakah kami memilih Ismail dengan rela dan tanpa paksaan,” kata ahli parlimen lain.

Tepat 114 ahli parlimen dari Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak dan parti Perikatan Nasional Bersatu dan PAS sedang dalam proses bertemu Al-Sultan Abdullah hari ini mengenai isu calon Perdana Menteri ke-9.

Semua pihak telah menyatakan bahawa mereka lebih memilih Ismail sebagai perdana menteri kesembilan, kecuali GPS.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Santubong GPS, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengatakan bahawa GPS juga cenderung ke arah Ismail.-THE STAR

sumber: transformasi.pw

Check Also

Diser4ng s4wan berulang kali, bapa maklum keadaan Ainul Mardhiah semakin teruk – “Perit tak terucap bila tengok..”

Umum sedia maklum, bahawa sebelum ini keadaan adik Ainul Mardhiah yang dilaporkan tenat akibat jangkitan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.