“Tiada lstiIah VlP DaIam Ag4ma lsIam”- Bekas Mufti Perlis Mula Bersu4ra Tentang lsu Ku0ta VlP Masuk M4sjid.

Putrajaya 12 September : Bekas mufti perlis, Datuk Dr Juanda Jaya mengatakan tidak ada istilah VIP dalam agama Islam di rumah Allah dan menyifatkan perkara tersebut sebagai tidak wajar dan tidak sesuai dilakukan oleh mana-mana masjid.

“Sewajarnya dipraktikkan ‘first come, first serve’. Ketika masjid dibuka, berikan kad kuota kepada setiap jemaah, apabila kad kuota berkenaan habis, barulah pintu masjid ditutup.” kata beliau.

Katanya lagi, mana-mana jemaah yang ingin solat di luar masjid, perkara itu haruslah dibenarkan.

“Nasihatkan mereka agar mematuhi SOP penjarakan sosial. Adalah sangat tidak islamik untuk menghalau orang dari solat walaupun di luar pintu masjid. Masjid adalah rumah Allah, milik semua umat Islam. Perkara ini jelas dilarang dalam Quran dan hadis Nabi. ” katanya lagi.

Tambahnya, masjid yang bersaiz besar seharusnya membenarkan sekurang-kurangnya kapasiti sebanyak 50% atau 75% di beranda masjid dengan syarat membawa sejadah sendiri.

“Kalau ikutkan KKM, ia amat selamat dari solat di ruang utama. ini kerana di luar sistem pengudaraannya cukup baik sebab ianya terbuka”,

Beliau berkata demikian ketika dihubungi Buletin TTKM sebentar tadi sebagai mengulas kenyataan imam besar masjid Putrajaya yang mengesahkan kuota 10% diperuntukkan kepada VIP untuk solat jumaat.

Sementara itu, Bernama melaporkan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Malaysia Ahmad Marzuk Shaary meminta pengurusan masjid di Malaysia agar tidak membeza-bezakan layanan kepada individu atau kumpulan tertentu sebaliknya melayan sama rata jemaah yang hadir untuk menunaikan solat di masjid.

Katanya, layanan ‘kayangan’ itu tidak seharusnya berlaku dan pihaknya sedang mengenal pasti lokasi seperti dalam video yang tular di laman sosial pada Jumaat (10 Sep).

“Pihak yang berhormat menteri agama sendiri telah pun meminta dan memohon penjelasan daripada pihak masjid khususnya di bawah kelolaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan insya-Allah dalam tempoh sehari dua lagi perkara ini kita akan selesaikan.

“Saya sendiri pun sebenarnya apabila ke masjid saya beratur, paling penting yang mahu ke masjid perlu pergi awal dan ambil tempat sesuai,” katanya.

Encik Ahmad Marzuk berkata selain memastikan SOP dipatuhi, pihaknya turut mengingatkan pengurusan masjid supaya mempunyai budi bicara dalam menentukan kehadiran jemaah dan tidak hanya melayani kumpulan tertentu.

Beliau berkata pihaknya sentiasa memperbaharu prosedur operasi standard (SOP) membabitkan kehadiran jemaah di masjid.

“SOP jemaah di masjid sekarang masih lagi terhad iaitu dengan hanya jumlah minimum. Kerajaan memandang serius perkara ini dan kita akan sentiasa memperbaharu SOP mengikut kesesuaian.

“Kadar jangkitan wabak COVID-19 juga menjadi antara pertimbangan untuk kita perbaharui SOP bagi membenarkan lebih ramai jemaah dapat hadir ke masjid, namun paling penting sekarang kadar imuniti kelompok di negara ini perlu dicapai terlebih dahulu,” katanya.

Sebelum ini, tular video berdurasi 57 saat mendakwa ‘layanan dua darjat’ apabila mendakwa golongan tertentu diberi keutamaan untuk menunaikan solat Jumaat berbanding jemaah yang datang awal untuk beratur.

Dalam video itu, sebahagian jemaah dilihat beratur sambil membawa sejadah dan apabila VIP datang dengan menaiki kenderaan besar, pintu pagar utama dibuka untuk mereka. –

Hari ini Imam Besar beritahu yang Masjid Putra memang sedia kuota 30 tempat untuk VIP

Masjid Putra adalah “masjid kerajaan” dan kita nak beri peluang kepada VIP yang sibuk untuk menyertai sembahyang Jumaat, kata Ikmal Zaidi Hashim.

Check Also

Dah Tahu Miskiin Beranaak Setiap Tahun Kenapa. Kata-kata Hiina Seorang Guru dan Kawan Sekelas Buatkan Beliau Buktikan Anak Petani Pun Serba Boleh

Bukan semua orang bertuah seperti kita. Tinggal di rumah yang selesa, ada ibu bapa yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.