Tiga KaIi MakCik Tu Usap PerutAku, Rupanya Nak Buat Kembar Sara Gugur

“ Allah tak tidur makcik oii, tunggu la masa awak pulak baru tahu langit tinggi atau rendah.. ” – netizen

Foto sekadar hiasan. Assalam semua pembaca. 4/2011 tahun yg amat bermakna utk diri aku. Ye la rezeki bertimpa-timpa. Dapat kerja tetap dan disahkan “twin pregnancy”. Aku bukan jenis upload UPT kat FB. canang baby bumb,share gambar scan 3D bagai.Bila ada yg tanya status secara depan² baru ceq habaq. Jadinya time raya aku still tak heboh yg aku bakal melahirkan kembar seiras kelak.

Cerita aku bermula pada 27.11.2011. tengah siap² nk pegi kenduri aqiqah kawan mak tetiba ayah dapat call adik dia sekeluarga nk datang rumah..tanpa rasa sangsi ayah terus on. So bila dorg sampai aku yg sambut maklum la dah 36 minggu. Tak larat dh buat pape kat umah mak.

Bila dorg sampai makcik aku sorg ni dia teruja lain mcm. Sampai² je salam sambil pegang perut aku. Pastu aku declare la yg pregnancy ni adalah twin seiras dan due 1.1.2012. dia boleh tak caya. siap meragui pulak keje dktor kata salah cek..hahaha.

Abis warm up sembang. aku pegi la dapur nk tolong mak angkat² cawan nk bagi dorg minum. tetiba makcik aku ni datang dapur nak tolong.

“eh..biar uteh tolong sian mak buyung buat keje” (sambil pegang perut aku). kita pn seronok la sbb badan tak larat. ada pulak yang datang bantu. Memang kena time la bantuan dia. by the way, mak cik aku ni ada 2 anak dara tau. Tapi anak dara dia suma pemalas. hehehe..

Dah ready makan minum, so dorg pn makan la kat meja yg disediakan. Aku pulak duduk bertentangan dengan makcik aku kat sofa. Dia perhati je ape yg aku buat. Time tu tengah suapkan anak makan.

So piring tu stand atas perut buat macam meja. hehehe. Dia tegur “tgk tu perut dah besar smpai blh letak piring”. settle cite pasal ank lelaki dia yg nak bertunang bln 2/2012,dorang pun start nak gerak balik. ehhh.. lagi skali pegang perut aku.. 3x dh dia pegang..

Esok malamnya lepas² isyak, tetiba perut aku berombak. Pergerakkan twin sangat² agresif. Ke kiri ke kanan dorg. Sampai mak dengan husband tengok perut aku yang tengah berombak tu.

Senak beb. 2 orang dalam perut macam tengah wrestling. Aku pun dah tak tentu arah time tu. Lusa pergerakan twin sayup² je. So aku imagine tempat dah sempit so twin pn behave dalam perut bonda dia.

30.11.2011 lepas subuh aku sedar kain basah. Tak mungkin la terkencing. Rupanya air ketuban dah pecah. Tapi kaler dia mcm kopi o cair. Terus panggil mak,semua kelam kabut bangun siap² pegi MHKL.

Dari pkul 12 malam smpai subuh aku dh tukar 12 keping pad. Punyalah banyak drah keluar. Esok pagi mak ajak pegi balik hspital. Sampai PAC MHKL perghhhh kena seluk pulak,menjerit aku dalam bilik. Dah la s4kit jahit blm baik. Dktor boleh seluk pulak. Bukan sekali,2 kali kena seluk. Rasa macam nak tendang dktor tu.

Dorang scan tengok ada drh beku dalam rahim. Esok kna cuci, bila dah “cuci” yg kuar hanya 2 cm je kot..lepas “cuci”..kna la refill balik HB (drh merah) 1 beg.

Settle masukkan darrah dalam kol 5 ptg, makan² sembang² sebelum family dengan anak balik skali tetiba nak dekat maghrib sejuk yg amat². Sampai tangan merekot² kejang.

Nurse kelam kabut tengok aku. Sumpah tak tipu time tu rasa nak pecah urat² nak cari bl0od pressure pun tak dapat. Nak detect temperature pun tak boleh.

Masa tu macam² ayat baca. Aku fikir malaikat m4ut nak cabut nyawa dah ke. Aku kuatkan semangat. Aku niat “Yaa Allah Yaa Tuhan ku, aku ada anak.

Kuatkanlah semangat aku demi dia yg masih kecil”.. lepas je aku niat tu tetiba macam ada sesuatu keluar dari kaki slow² terus bdn panas dan demam. Lepas dah ok, lusa dah boleh discharge. Balik rumah pantang lagi macam biasa.

Lepas 2 hari discharge.. tetiba aku tumpah drh lagi.. kali ni 3 hari lepak rumah sbb fobia kena seluk dalam bilik PAC masih menghantui.. 3 hari bleeding tanpa henti sampaikan aku bangun berdiri bulan bintang suma nampak.. telinga dah berdesing. Bibir dengan lidah dah pucat.

Muka pun dah jadi kuning. Bayangkan la sampai nak tukar pad pun aku baring.. nak basuh jauh la skali.. kumpul je dalm plastik skali drh beku yg keluar berketul² besar tapak tangan tebal seinci tu.. sumpah saakit.

Fikirkan anak.. aku pegi jugak la hspital.. betul la Allah cakap.. selagi belum ajal.. teruk mana pn dugaan kau.. tetap belum sampai masa mungkar dan nangkir jumpa ko.. sampai hosp..

bleeding yg non stop 3 hari tu.. terus takde.. tp still kena seluk gak la sebab dktor nak tengok drh beku.. dalam PAC dorg amik drh dpt result tengok HB tggl 6 je. Sedangkan normal paling sikit HB kena ada 12. Separuh beb hil4ng drh sebab bleeding 3 hari non stop.. admited lagi 3 hari.. masuk 2 beg darrah.. kali ni ok je time ada kat wad. so lusa discharge..

Bila 2x dah tumpah drah.. mak pun mintak bantuan sorg ustaz. Nak pulihkan semangat aku. Takut aku tak kuat. Twin mngal. Tumpah drahh pulak. Bila jumpa ustaz tu dia bukak cerita aku ni bukan tumpah drah biasa,tapi sebenarnya ada gangguan.

Orang yg terakhir datang rumah mak tu ada “membela” sesuatu dan dia buat alasan nak datang untuk sembang pasal anak dia nak bertunang. Tapi sebenarnya niat dia lain.

Mak dengan ayah tak bagi tau pun kat ustaz tu yg mak makcik aku tu bidan. Ustaz yg explain 1 by 1 cite “mak lampir” ni.. aku terkilan sangat. Kenapa drah daging sendiri buat aku macam tu.

Anak tu tak pe la maybe dah janji twin dengan penciptaNya hanya bersama bonda dialam rahim je. Tapi KENAPA aku pun “dikendurikan” skali.. sampai sekarang aku tak nak jumpa “mak lampir” ni.. risau aku tertumbuk muka dia.. hehehe..

Kat sini aku nak nasihat sikit. apa yg jadi kat kita ni adalah dugaan. Allah tak akan menguji hambaNya jika dia tau kita tak mampu.. lagi 1 anak suami mak ayah ni pinjaman.. amanah utk kita.. redhalah walaupun perit.. sebab setiap yang hidup pasti akan mngalkan dunia yang fana ni.

Ramai terkesan dgn perkongsian ini. Apa reaksi warganet

Nadia Omar, Kuatnya dia ni.. Cara tulisan nampak happy sgt2.. Pedih kecewa dlm hati tu sy dapat rasa.. Mmg la semua tu pinjaman dr allah.. Tp cara dia meningalkan kita bt kita rasa pedih..

Bukan mudah na mghilaangkan rasa tu semua.. Redha pon mengambil masa.. Moga org yg buat tu sedar n insaf.. Allahu. Al fatihah utk twin awk n baby2 yg teraniaya oleh drah daging sendiri.

Faizah Alia, Saya sgt² berbesar hati jika cerita twin sara ni viral..bkn sy nk kan populariti..tp sy nk semua be careful sewaktu pregnancy..sy x nk apa yg jdi kat sy..jadi kat org lain pulak..momy dan dady to be..beware ye..jdikan pengalaman sy ni ikhtibar utk semua..jika ada yg nk tau lebih lanjut..blh tgk wall sy atau pm..tq kesygan² semua.

Tasya Bella, Aq pnh kene..mse tu konon nk berubt…Dy pgg perut dy ckp comel baby ni…xpelik ke cmne dy tau siap jntina lg klau dy x membela kn..lps tu mlm aq mimpi nenek tua dtg pastu xingt…pg tu bgun da ad pendrahan…Sedih sesangat mmg sedih…semoga Allah bg aq menjadi seorng ibu satu hri nnt..Aamiin…Yaa Allah makbulkn la doaku ini.

Fatin Hamdan, Masa pregnant pun jangan sebarangan pergi berurut. Masa saya pregnant, peha sy s4kit, tp org urut tu pergi urut kat pangkal rahim, koyakkk terus uri doc cakap.

Alhamdulillah before bsalin uri tu bercantum semula so dpt bsalin normal n baby sihat p mcm mak sy masa mgandungkan sy nasib dia kurg baik, org urut tu pengamal, dia nakkan ank sulong je tp dia tatahu yg sy ni anak keempat,

dia urut mak sy sampai sy punya tali pusat da tbelit kat leher, rupanya dia nak “musnahkan” sy tp sbb salah, dia yg jatuh s4kit.

Demam2 katanya lepas urutkan mak sy. Arwh atuk mmg mengubat org, dia dpt tahu n dia tnye mak, mak pun ngaku mmg ada prgi berurut. Arwh atuk dpt “selamatkan” sy, sebulan jugak mak sy dduk hkl sampai la bsalinkan sy scre czer.

Anne Nisa, Kdg2 tkut ble ngdung org duk pegang2 perut ni.. sy sndri time ngdung dlu anti sikit org pgg perut.. x selesa.. sbb tu jrg g mana2 time ngdung.. raya pn xbalik kg. G bcuti je ngn suami.. tah.. rs nak privcy gler time ngdung..

even time birth pn fmly plan nk dtg, sy sggup vol induce hr sblm nya sbb xnk sspa ad time brslin kcuali suami je.. perasaan yg pelik..hehe

Acap Ashraf, Salam.. Maaf mencelah.. Mengikut perubatan Islam, si pengamal perub4tan tidak boleh bagi tahu siapa penghantar sihir, jenis gangguan dan sebagainya.

Mereka hanya boleh bagi tahu “gangguan” sahaja.. Sebab, boleh menjatuhkan ftnah jika salah, rosak hubungan silaturrahim dan sebagainya. Jika ada yg bagi tahu jenis gangguan, itu hanyalah bomoh.. Dan nabi juga tidak ajar untuk pulangkan balik “sihir” yang dihantar.. Maaf jika terkasar bahasa..

Sumber :  Pae Alysha via FS

Check Also

Achey Mohon D0a Orang Ramai, Ini Keadaan Terkini Isteri Achey SeIepas Buat Pembed4han Hari Ini

Bintang Muzikal Lawak Superstar 3, Achey memaklumkan isterinya Nor Hasanah Yahaya selamat menjalani pembedahan untuk …

Leave a Reply

Your email address will not be published.