Connect with us

#pop

UAE R0mbak SlSTEM Perund4ngan, Kini Benarkan Minum Ar4k Dan Pasangan Belum Kahwin Tinggal Bersama

Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang terkenal dengan und4ng-undng Islam yang ketat kini membenarkan pengambilan ar4k, manakala pasangan yang belum berkahwin dibenarkan untuk tinggal bersama..

Dalam satu r0mbakan besar sistem perund4ngan UAE ini, akhbar The National menyatakan bahawa ia adalah sebahagian daripada usaha untuk menarik pelanc0ng dan ahli perniagaan bertandang ke negara terbab!t.

Daily Mirror pula melap0rkan bahawa langkah ini diambil setelah UAE menjalinkan hubungan dengan lsrael. Ia dilihat sebagai langkah untuk membawa masuk pelanc0ng dan peIaburan dari lsrael.

Und4ng-und4ng tersebut akan “meningkatkan kedudukan ek0nomi dan sos!al negara dan menggabungkan prinsip toIeransi UAE”, lap0r agensi berita WAM.

The Sun melap0rkan ratusan orang yang tinggal di sana telah menjadi sasaran kerana mel4nggar undng-und4ng dengan mengambil alk0hol dan d4d4h, atau bercvmbu di depan khalayak ramai.

Kini, dalam satu langkah yang dianggap bersejarah oleh media antarabangsa, pengambilan alk0hol bukan lagi merupakan kesaIahan jen4yah di UAE.

Ini bermaksud sesiapa yang minum atau memiliki alk0hol atau menjual minuman beralk0hol di kawasan yang dibenarkan tanpa Iesen alk0hol tidak akan mengh4dapi pendkwaan.

Sebelum ini, pengambilan alk0hol hanya dibenarkan untuk orang asing yang mempunyai Iesen khas, tetapi melalui undng-undng baru ini, ia bermaksud warganegara UAE juga boleh membeli dan meminum alk0hol.

Ia masih boleh diminum secara persendirian atau di tempat awam, dan mereka yang mengambilnya mestilah berumur 21 tahun ke atas.

Dalam perubahan lain, sebelum ini warganegara atau orang asing yang belum berkahwin didapati bersaIah jika tinggal bersama. Tetapi kini, penduduk tempatan dan warga asing yang belum berkahwin dibenarkan tinggal bersama.

Selain itu, bagi bun0h diri atau percub4an bvn0h diri tidak akan dianggap sebagai satu jen4yah. Manakala undng-undng penc3raian dan warisan telah dir0mbak sepenuhnya.

“Saya senang dengan undng-undng baru ini yang progresif dan pr0aktif,” kata pembuat filem Emirati, Abdallah Al Kaabi kepada Associated Press. “2020 telah menjadi tahun yang suk4r dan transformatif untuk UAE.”

Continue Reading

Trending