MALAYSIA: Walaupun sedang heboh di media sosial dan akhbar melaporkan aktiviti haaram Macau Scam, namun s1ndiket nampaknya tidak genntar langsung dengan pihak berkuasa Malaysia.

Terkini beberapa jam lepas dikatakan Polis Kedah pula cuba diperdaya s1ndiket dengan menghubungi salah seorang angota Polis berlokasi di Ibu Pejabat Kontinjen Kedah.

Menurut sumber, modus operandi s1ndiket telah menghubungi mngsa dan meminta mngsa membuat sambungan panggilan ke nombor lain.

Ahli s1ndiket yang dihubungi seperti tidak mengetahui apa yang terjadi pada perbualan pertama dan meminta mngsa memberikan no kad pengenalan bagi membuat semakan dan sebagainya.

Saksikan video dibawah untuk lihat modus operandi tersebut.

ALAMAK 😱 POLIS KEDAH PUN KENA TIPU‼Biar betul❓Sumber : Kpl Surayahttps://youtu.be/GDtWevcBT7s

Posted by Polis Kedah on Saturday, October 10, 2020

Suspek cuba memperdayakan mngsa dengan menakutkan mngsa telah membuat pembelian secara atas talian dari negara cina dengan harga lebih RM15 ribu. Dan perlu membayar cukai lebih daripada 3 ribu.

Angota itu telah “game” suspek sehingga dia suspek meletakkan telepon tanpa berkata apa-apa dipenghujung perbualan. Saksikan video diatas dan berhatti-hatti lah apabila menerima panggilan seperti itu.

Pastikan ibu bapa anda juga dimaklumkan berkenaan perkara ini agar kita semua tidak menjadi mngsa kepada s1ndiket macau scam ini.

Tahukah anda Macau Scam adalah hanya satu daripada pelbagai cara pniipuan !!

KAMI berpendapat kes Macau Scam yang sedang disiasat sekarang oleh pihak SPRM harus mengingatkan semua pihak ini hanya satu kes scam (peniipuan) yang berleluasa di negara ini.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membekukan 730 akaun bank membabitkan wang berjumlah RM80 juta, serta merampas wang tunai kira-kira RM5 juta kerana disyaki terbabit dalam sindiket Macau Scam.

Terlalu banyak peringatan melalui media mengenai kes peniipuan yang diulang lapor mengenai mangsa dan tangkapan serta pendakwaan pelbagai kes membabitkan pelbagai skandal.

Malangnya, kes peniipuan terus berlaku yang membabitkan jutaan ringgit. Peniipuan akan sering dicuba oleh pelbagai pihak yang mahu meraih keuntungan lumayan.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."