“Wahh. Tak yah gi jauh2 sbelah rumah je dh boleh berkelah. Cantik plak tu betul2 sblah pokok kelapa.”

Tragedi bencana kepala air dan tanah runtuh yang mengakibatkan banjir teruk di Yan, Kedah telah memusnahkan harta benda dan tempat tinggal penduduk di kawasan berkenaan.

Walau bagaimanapun, berlakunya satu kejadian alam yang memukau mata sukarelawan bertugas di sana apabila mereka melihat sebuah kawasan yang dahulunya sebuah kampung namun telah bertukar menjadi sungai air terjun selepas bencana kepala air ini berlaku.

Menerusi perkongsian @pendangmarvel di TikTok, dia menjelaskan bahawa video itu dirakam ketika dia pergi menghulurkan bantuan kepada mangsa bencana di kawasan berkenaan.

@pendangmarvelKuasa Allah. Asalnya kampung tukar jadi sungai airterjun selepas bencana Tsunama Gunung Jerai♬ original sound – Amyrul Myrul Hashim

Wahh.. tak yah gi jauh2 sbelah rumah je dh boleh berkelah. Cantik plak tu btul2 sblah pokok kelapa..

Menurutnya lagi, kejadian ini berlaku di kawasan berdekatan Batu Hampar, Yan.

Terdapat juga netizen yang menjelaskan bahawa kawasan tersebut merupakan tempat tinggalnya dan ia asalnya kebun getah milik emaknya. Allahu tak sangka ya berubah jadi sungai.

Wahh.. tak yah gi jauh2 sbelah rumah je dh boleh berkelah. Cantik plak tu btul2 sblah pokok kelapa..

“Kuasa Allah siapa sangka…” 

Video tersebut telah mendapat pelbagai reaksi netizen yang nyata terkejut melihat fenomena itu dan memuji kekuasaan Tuhan dalam menjadikan sesuatu.

Apa-apapun ramai yang memuji sungai itu kelihatan sangat tenang dan cantik.

Wahh.. tak yah gi jauh2 sbelah rumah je dh boleh berkelah. Cantik plak tu btul2 sblah pokok kelapa..

“Musibah yang berlaku seharus nya kita muhasabah bersama .apa kah dosa kita .mari lah kita beristiqfar
Mudah mudahan Allah. Ampun kan dosa kita. ” – Pak Ngah Zam

“Allah dah bagi rezeki ada air terjun Dan sungai mengalir. Manafaatkan jadikan kawasan rumah rehat Dan rekriasi. ” – Ab Rahim Mohammad Yusoff

“Kalu ikut ikut org tua2 situ memang ada sungai. Berkurun lama ” – Siti Mariam Yaacob

“Wahh.. tk yah g jauh2 sbelah rumh je dh bleh berkelah. Cantik plak tu btul2 sblah pokok kelapa..” – Muhammad Azmeer

“Semoga Allah permudahkan segalanya ” – Che Yahya

Tenang je kan bila tengok sungai mengalir kat kawasan tu. 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Sirap Limau

Check Also

(VIDEO) Pecah Perut Penonton! Cat, Jihan, Danial Buat Parodi Vida-Iqbal

Kisah cinta antara Dato’ Seri Vida dan pasanganya, Iqbal menjadi tumpuan peminat industri hiburan tanah air. Perbualan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.